Finnjollen stryks från OS – "känns lite dumt"

Tapio Nirkko kämpade om medaljerna i OS i Rio de Janeiro 2016. Finnjolle är en OS-gren för sista gången i Tokyo 2020. Bild: Lehtikuva/Martti Kainulainen

Finnjollen försvinner från OS-programmet från och med 2024.– Jag kan inte vara riktigt nöjd, säger landslagets chefstränare Joakim Wilenius.

Finnjolle var första gången på OS-programmet i Helsingfors 1952. Därmed är finnjollen den äldsta tävlingsklassen i OS - och en av de mest prestigefyllda.

Men som det nu ser ut är OS i Tokyo 2020 sista gången det delas ut OS-medaljer i finnjolle. Det internationella seglingsförbundet har nämligen beslutat att slopa finnjollen, den tyngsta av OS-klasserna.

– OS borde handla om väldigt fysisk segling. Det här är ett steg bort från det, säger landslagets chefstränare Joakim Wilenius.

– Jag kan inte vara riktigt nöjd med beslutet.

Jämställdhet

Bakgrunden ligger i den internationella olympiska kommittén IOK:s strävan att skapa större jämställdhet med fler kvinnliga OS-deltagare. Endast män tävlar i finnjolle och den har ingen motsvarighet i OS för kvinnor.

Den 4,5 meter långa och över 100 kg tunga finnjollen kräver en viss fysik. För det mesta är seglarna omkring 100 kg.

– Det känns lite dumt på det sättet att finnjolle är den klassen där man kan vara lite större till växten. De som naturligt väger över 90 kg har ingen båt att segla, fast laser är relativt stor.

Havskappsegling

I ett skede lutade det internationella seglingsförbundet mot att införa en mixedtävling, där finnjolle skulle vara en av två båtar. I stället beslöt man att införa en mixedtävling i havskappsegling från och med OS i Paris 2024. senare.

– Havskappsegling är en stor del av segling, men frågan är hur bra det passar in i ett OS. En två dagars segling är kanske inte representativ för havskappsegling, säger Wilenius.

– OS kommer säkert att öka intresset för kölbåtssegling i mindre båtar. På det sättet är beslutet bra för seglingen.

Finland har en bra tradition i finnjolle: Esko Rechardt vann OS-guld i finnjolle 1980. Under de senaste åren har bland annat Tapio Nirkko hört till världseliten i finnjolle. För ett år sedan vann Oskari Muhonen VM-guld i U23-VM i Ungern.

"Gynnar stora länder"

– Havskappsegling kommer säkert att väcka intresse. Men en OS-kampanj i havskappsegling kommer att bli väldigt dyr. Det favoriserar stora länder, som exempelvis Frankrike som står värd för OS 2024, säger Wilenius.

I London 2012 vann Mikaela Wulff, Silja Lehtinen och Silja Kanerva OS-brons i matchracing. Wilenius drar en parallell mellan de olika tävlingsklasserna.

– Matchracing är väldigt billigt som hobby. Tävlingsarrangörerna ordnar båtarna. Men ett OS-projekt är en helt annan sak. Man måste ha en båt hemma, en båt på resa, en båt på tävling. Så till slut har en eller ett par stycken båtar som är dyra att transportera. Det samma kommer att hända med havskappseglingen.

Kite i OS 2024

Den andra nya OS-klassen i Paris 2024 är kitesurfing. Det handlar också om en mixedtävling. I London 2012 vann Tuuli Petäjä OS-silver i vindsurfingklassen RS:X, som sannolikt kommer att finnas i OS-programmet också inom en överskådlig framtid.

– Jag ställer mig väldigt positivt till kite och bräde som former av segling. De kan också tilltala unga, säger Wilenius.

– Kite är definitivt någonting vi borde satsa mer på. Kitekulturen i Finland är dock på hobbynivå. Precis som med RS:X är det en helt annan sak att syssla med kite på OS-nivå. Det krävs väldigt hårt arbete för att klara sig.

Herrarnas och damernas 470 kommer sannolikt att slås ihop till en mixedklass i tvåmansjolle i Paris 2024, så det fortfarande är totalt tio tävlingsklasser. Fyra av tävlingsklasserna är mixed.

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning