Finnairpilot blåste 1,5 promille på Helsingfors-Vanda flygplats

Polisen meddelar att en Finnairpilot misstänks för fylleri i lufttrafik. Bild: Lehtikuva/Martti Kainulainen

Planet stod vid check in när resten av personalen började misstänka att piloten var berusad. Luftfylleri kan ge upp till två år fängelse.

En Finnairpilot misstänks för fylleri i lufttrafik, meddelar polisen. Piloten blåste 1,5 promille när han stoppades på Helsingfors-Vanda flygplats på onsdagen.

Finnairs personal kontaktade polisen när de började misstänka att mannen var berusad. Polisen genomförde ett alkotest som bekräftade misstankarna.

– Vi tar säkerheten på väldigt stort allvar och vidtog åtgärder så fort misstankarna uppdagades, säger Finnairs operativa chef Jaakko Schildt i ett pressmeddelande.

– Vi har nolltolerans gentemot berusningsmedel och alla våra processer och praktiker bygger på att varje flyg ska vara säkert. Även om fallet är sorgligt visar det att processerna fungerar.

Planet stod vid check in när misstankarna framkom.

Enligt Finnair har varje anställd rätt och skyldighet att rapportera ifall en kollega misstänks vara berusad. Den flygande personalen får inte använda alkohol mindre än 12 timmar före flyget.

Ifall en anställd som innehar ett säkerhetskritiskt jobb visar sig vara berusad leder det till uppsägning, uppger bolaget.

Fylleri i lufttrafik kan ge böter eller högst två år fängelse.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03