Finnair gjorde utmärkt resultat och höjer utdelningen

Finnair tredubblade sitt fjolårsresultat och planerar öka sin kapacitet. Också vinstutdelningen till aktieägarna blir tre gånger större än ett år tidigare.

Vinden har vänt för Finnair som i många år brottades med problem – fjolårsresultatet mer än tredubblades jämfört med året innan, till 170,4 miljoner euro. Omsättningen ökade med knappt 11 procent till över 2,5 miljarder euro.

För innevarande år planerar flygbolaget öka sin kapacitet med 15 procent. Det sker till största delen under årets första hälft.

Enligt bokslutskommunikén räknar bolaget med att den internationella flygtrafiken växer kraftigt under 2018. Samtidigt väntas konkurrensen öka, speciellt på rutterna Europa–Asien och Europa–Nordamerika i takt med att nuvarande och nya aktörer ökar sin kapacitet.

I december skrev Helsingin Sanomat att Finnair belönar de anställda med en engångssumma på 1 000 eller 2 000 euro, beroende på anställningens längd. I bokslutskommunikén berömmer vd Pekka Vauramo de anställdas insats under året.

– Den förändring som vår verksamhet och vår ekonomiska utveckling har genomgått, har alla Finnair-anställda åstadkommit tillsammans, säger Vauramo.

Styrelsen föreslår en vinstutdelning på 0,30 euro per aktie till ägarna, vilket är en tredubbling jämfört med ett år tidigare. Totalt delar Finnair ut 424 miljoner euro av sin vinst. Över hälften av den summan tillfaller finska staten som äger 56 procent av aktierna.

I slutet av fjolåret hade Finnair över 5 900 anställda vilket är drygt 1 000 fler än ett år tidigare.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00