Finnair ställer in fler flyg till Kina

Finnair ställer in alla sina flyg till Fastlandskina till slutet av vintersäsongen. Till Hong Kong flyger bolaget en gång per dag. Bild: Martti Kainulainen/Lehtikuva

Efterfrågan på flyg mellan Kina och Europa har rasat som en följd av coronaviruset. Det kan leda till att Finnair permitterar piloter.

Finnair ställer in alla flyg till Fastlandskina till slutet av vintersäsongen. Bolaget kommer inte heller att flyga två gånger per dag till Hongkong utan endast en gång, fram till slutet av mars, skriver Finnair i ett pressmeddelande.

Innan dagens besked hade bolaget redan ställt in 200 flyg på grund av coronaviruset. Den främsta orsaken är att Kina har förbjudit gruppresor. Nu ställs ytterligare 168 turer in i mars.

"Coronavirussituationen har lett till en tillfällig minskning av flygtrafiken mellan Kina och Europa", uppger bolaget i pressmeddelandet.

De kunder som drabbas av inställda flyg har möjligheten att byta resedatum eller få pengarna tillbaka genom att ta kontakt med kundtjänsten.

På torsdagen uppgav bolaget att effekterna av viruset verkar pågå längre än beräknat och att det kan leda till permitteringar för en viss tid. Nästa vecka inleds samarbetsförhandlingar som berör kring 600 piloter.

Den 7 februari uppskattade Finnair att virusets direkta inverkan på resultatet är ganska liten, men enligt bolaget är det svårt att uppskatta hur länge situationen kommer att pågå.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skall man beakta FN:s hållbarhetsmål när man väljer utbildning?

Mer läsning