Finnair säger upp 600 i Finland – "En mycket sorglig dag för Finnair"

Coronaepidemin har tvingat flygbolag att parkera stora delar av sin flotta. Så även Finnair. Bild: Ari Sundberg/SPT

Finnair säger upp cirka 700 anställda, merparten i Finland. Samtidigt fortsätter permitteringarna för tusentals anställda.

Samarbetsförhandlingarna som berört hela Finnairs personal utom kabinpersonalen och piloterna har avslutats.

På tisdag meddelade flygbolaget att cirka 700 personer kommer att sägs upp, av vilka cirka 600 i Finland.

"Jag är tacksam över att vi tillsammans med våra anställda kunde hitta sparlösningar som hjälpte oss att rädda cirka 150 jobb på Finnair. Trots det är det här en mycket sorglig dag på Finnair", säger vd Topi Manner i ett pressmeddelande.

Manner uppger att coronapandemin drabbat flygbranschen orättvist hårt, och han beklagar att Finnairs anställda på ett personligt plan tvingas uppleva dess ekonomiska konsekvenser.

Uppsägningarna genomförs i slutet av mars 2021.

Långtidspermitteringarna fortsätter

Samtidigt fortsätter permitteringarna som uppges beröra tusentals anställda inom hela personalen samt andra strukturella förändringar kopplade till det försämrade marknadsläget till följd av pandemin.

"Förändringarna är nödvändiga och oundvikliga. Omstruktureringen av Finnair kräver att vi är konkurrenskraftiga när flygbranschen gradvis börjar återhämta sig. Vi kommer att behöva göra många saker annorlunda i framtiden för att lyckas på den konkurrensutsatta marknaden", säger Manner.

Bolaget räknar med att det kommer att ta flera år för flygbranschen att återhämta sig.

Samarbetsförhandlingarna inleddes i september och berörde sammanlagt 2 800 anställda. Finnair har sammanlagt drygt 6 500 anställda i Finland och utomlands.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning