Finnair-plan tvingades nödlanda i Åbo – "Panikartad situation ombord"

Ett annat Finnair-plan. Bild: Mostphotos

Ett Finnair-plan på väg från Helsingfors till Göteborg tvingades landa i Åbo på söndagseftermiddagen. Det började lukta rök i kabinen, berättar flygbolagets kommunikationschef.

– Planet landade sedan säkert i Åbo och där de prick 100 passagerarna evakuerades, säger kommunikationschef Arja Suominen.

Planet tvingades landa i Åbo vid 17-tiden tid. Räddningstjänsten, som snabbt var på plats, undersökte planet och fann inte att det skulle ha brunnit någonstans.

Flygbolaget kommer nu att inspektera planet ytterligare för att ta reda på vart röklukten kommer ifrån. Bolaget kommer även hitta ett nytt plan eller nya biljetter till passagerarna.

– Nu jobbar vi med att snabbt få dem tillbaka på ett plan till Sverige, säger Suominen.

Olycksutredningscentralen utreder nödlandningen.

"Behandlades illa"

Svensken Martin Nords föräldrar befann sig ombord på planet som tvingades nödlanda.

– Min far berättade att det började lukta som brända elkablar ombord, säger Martin Nord till HBL.

En panikartad situation utbröt strax efter landningen när samtliga passagerare i ilfart skulle evakueras.

– Man fällde ut rutschkanor och alla fick släppa allt och kasta sig ut så fort som möjligt. Det gavs inget besked om vad rökutvecklingen berodde på, säger Nord.

– Dessutom var all information som gavs på engelska. Det är märkligt, för det är ändå ett tvåspråkigt flygbolag på väg från Helsingfors till Göteborg. Man skulle kunna tro att någon hade kunnat svenska, fortsätter Nord.

Han förvånar sig också över hur passagerarna behandlades efter evakueringen.

– De fick inte komma in i terminalen bland de andra passagerarna. Och i stället för att hoppa på ett annat plan skulle de skickas tillbaka till Helsingfors med buss för att komma på ett nytt plan som avgår på måndag klockan 12. Jag förstår inte poängen med en bussresa, det går ju flyg från Åbo till både Sverige och Helsingfors. Min far är hjärtsjuk och lider av andningssvårigheter, och min mor fyller 80 nästa år, säger Nord.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03