Finnair kräver negativt coronatest av alla som reser till Finland

Endast passagerare som enbart mellanlandar i Helsingfors får resa med Finnair till Finland utan ett intyg på ett negativt coronatest. Bild: Ari Sundberg/SPT

Från och med i dag, torsdag, kräver Finnair ett negativt coronatest av alla som reser med bolaget till Finland.

Finnairs kommunikationschef Päivyt Tallqvist säger att man som landets största flygbolag valt att följa Institutet för hälsa och välfärds rekommendation till flygbolagen.

Utöver ett intyg över negativt coronatest godkänns även ett läkarintyg över att man haft coronaviruset under de senaste 6 månaderna och tillfrisknat.

– Eftersom Finlands lagstiftning inte tillåter att detta krävs av dem som anländer till landet, men vi som flygbolag har rätt att kräva det, så beslutade vi att börja göra det. På så vis kan vi vara med och skydda Finland, säger Tallqvist.

Endast passagerare som enbart mellanlandar i Helsingfors får resa med bolaget utan att visa upp någondera av de tidigare nämnda intygen.

Munskyddskrav på alla flyg

Bolaget kräver inte samma intyg av finländare som reser utomlands, men Tallqvist poängterar att de flesta länder ute i världen däremot ändå kräver motsvarande intyg.

– Eftersom så många länder kräver det för att få komma in i landet så omfattas finländare som reser ut ur landet också i hög grad av kravet. Exempelvis kräver Danmark, Nederländerna och Storbritannien ett intyg, säger Tallqvist.

Ett annat krav som råder på alla Finnairs flyg är att bära munskydd. Kravet har varit i kraft sedan maj 2020.

Både munskyddskravet och kravet på intyg gäller på obestämd tid.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Att öka sin förmögenhet är en allemansrätt men få har en konkret plan

Mer läsning