Finnair förväntar sig att den internationella flygtrafiken fortsätter växa

Antalet passagerare ökade med över 13 procent under det andra kvartalet jämfört med samma tid i fjol. Bild: Mostphotos

När aktiehandeln kom i gång efter att Finnairs delårsrapport offentliggjorts föll aktien med mer än 10 procent.

Mellan april och juni har Finnairs omsättning stigit med 10,4 procent jämfört med samma period i fjol, till 793 miljoner euro. Efter ett bra resultat från det första kvartalet leder det till ett halvårsresultat på 1 466 miljoner euro. I fjol var resultatet januari-juni 1 359 miljoner euro.

– Vi fortsätter att växa, skriver vd Topi Manner i halvårsrapporten.

Antalet passagerare ökade med 13,1 procent under det andra kvartalet, jämfört med samma tid i fjol. Detta är ett passagerarrekord på 3,9 miljoner.

Marknadsandelen förstärktes för Finnairs del både i Europa och i Asien. I planerna finns även stora satsningar på bland annat en ny flygförbindelse mellan Finland och Busan i Sydkorea.

Fortsatta utmaningar

Det jämförbara rörelseresultatet för årets sex första månader var 31 miljoner. Det var betydligt mindre än under samma period i fjol, 73,7.

Svårigheterna under det första halvåret har bland annat varit handelssituationen mellan USA och Kina, men också brexit. Avmattningen i ekonomierna på Finnairs nyckelmarknader och osäkerheterna kring den globala handeln kan starkt påverka efterfrågan på flygresor.

– Resultatet utvecklades måttligt och påverkades speciellt av en ökning av bränslepriset och en exceptionell ökning av underhållskostnaderna, säger vd Topi Manner.

Bränslekostnaderna ökade med 19,4 procent under det andra kvartalet.

Finnair meddelar att de kommer satsa på att öka produktiviteten bland annat genom att förenkla och automatisera vissa processer, som bland annat kundkompensation, genom att utnyttja digitalisering inom kundservicen.

Vid 10.30-tiden på onsdagen hade Finnairs aktiekurs fallit med över 12 procent.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning