Finnair avslutar klimatkompensationsprogram efter Polisstyrelsens lagtolkning

Det måste stå klart för konsumenten om man köper en tjänst eller deltar i en insamling. Polisstyrelsens lagtolkning kan göra kompensationstjänster olagliga. Bild: Martti Kainulainen/Lehtikuva

Enligt Polisstyrelsen kan klimatkompensation räknas som penninginsamling och därför kan Finnair inte fortsätta med sin tjänst.

Finnair avslutar sin utsläppskompensationstjänst Push for Change, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Orsaken är att Polisstyrelsen anser att klimatkompensationstjänster ska falla under lagen om penninginsamlingar och är sådan verksamhet som ett företag inte kan syssla med.

Genom tjänsten har Finnairs kunder kunnat köpa antingen biobränsle eller stödja klimatkompensationsprojekt i Moçambique.

"Det här är ledsamt för våra kunder, eftersom det finns ett klart intresse för att minska klimatavtrycket och tjänsten har blivit allt populärare", säger Finnairs hållbarhetschef Anne Larilahti i pressmeddelandet.

Finnair kommer att införa ett ersättande system för klimatkompensation i samband med biljettköp.

I bakgrunden ligger Polisstyrelsens granskning av klimatstiftelsen Compensate, som har grundats av den tidigare riksdagsledamoten Antero Vartia. Enligt Polisstyrelsens måste det vara klart om man köper en tjänst eller om man deltar i en insamling.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning