Finliret saknas i den finska versionen av The Office

Finska versionen. Sami Hedberg som mardrömschef. Bild: Promo

Att göra en egen version av en av tidernas bästa komediserier måste vara dödfött. Ändå har många försökt, även Finland.

Konttori finns på Elisa Viihde och sänds nu även i Nelonen lördagar kl. 22.00, repris torsdagar kl. 23.00, Jim tisdagar kl. 23.05.

2001 skrev Ricky Gervais och Stephen Merchants sitcom The Office tv-historia och kan även ses som genombrottet för mockumentären, fejkdokumentärgenren. Det var en oerhört skarpsynt studie i arbetsplatsdynamik och dåligt ledarskap.

Sedermera har BBC-serien gjorts i amerikansk, fransk, tysk, kanadensisk, chilensk, israelisk och svensk version (med Henrik Dorsins Ove Sundberg som chef).

Sedan i mars finns också en finsk version producerad för betaltjänsten Elisa Viihde där ståuppkomikern Sami Hedberg spelar chefen från helvetet. I kväll börjar den sändas i Nelonen, och säsong två har premiär i Elisa Viihde den 26 oktober.

Den finska versionen är förlagd till en pappersfabrik i Riihimäki, och manuset har anpassats till finska förhållanden, och här finns gott om helt nyskrivna scener. Utgångsläget är däremot detsamma: chefen är ett plumpt as som ständigt trampar i klaveret, är skentolerant och uppvisar alla fördomar som kan tillskrivas en korkad vit medelklassman.

Hur fungerar då detta i finsk kontext? Problemet är inte kontexten i sig, utan att man tagit något väldigt bra, och tappat alla nyanserna på vägen. Konttori saknar helt enkelt originalets avancerade finlir och blick för nyanser i det mellanmänskliga samspelet. Resultatet är trubbigt: Sami Hedberg är som skådespelare ingen Ricky Gervais, vars karaktärsstudie av David Brent var fullständigt briljant.

Man försöker fånga glåmigheten, den tryckande stämningen, pinsamma tystnaden, och pinsamt är det också, men på fel sätt. Roligt är det sällan.

Malin Slotte TV-redaktör

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03