Finlandssvenskar strandsatta när vulkanen spyr aska

Helsingforsborna Alexandra Åberg och Ilona Tarvainen, befinner sig på drygt 50 kilometers avstånd från vulkanen Agung på Bali. De är nu osäkra på hur de ska ta sig hem till Finland.

Tiotusentals turister sitter fast på den indonesiska ön Bali med omnejd. Orsaken är att ingen vet exakt när den internationella flygplatsen på Bali kan öppna igen. Rök från vulkanen har sitigt 3 000 meter upp i luften, vilket innebär en fara för flygtrafiken, skriver TT.

Under måndagen höjdes hotnivån för vulkanen till högsta nivå. Det innebär att Agung kan ha ett utbrott när som helst. Myndigheterna uppmanade 100 000 personer som befann sig inom tio kilometers radie från vulkanen att evakuera.

Alexandra Åberg och Ilona Tarvainen, 19, befinner sig på den lilla ön Gili Trawangan, som ligger cirka 50 kilometer från vulkanen.

Duon har varit på resa i Thailand, Kamboja och Indonesien i en månad. De har en flygbiljett från Bali till Bangkok den 2 december men är nu osäkra på om flygplatsen kommer att öppna tills dess. Från Bangkok ska de sedan flyga vidare hem.

– Vi har både jobb och viktiga studentfester som väntar. Att missa flyget från Bangkok hem den 4 december är inte ett alternativ för oss, skriver Alexandra Åberg till HBL.

Nu försöker de hitta en alternativ reserutt till Bangkok.

– Egentligen borde vi åka iväg redan i morgon för att undvika att situationen blir värre så att vi säkert hinner i tid till Bangkok. Längre än det vågar vi inte vänta även om vi mer än gärna skulle njuta av vår sista vecka här.

Om Bali-flygplatsen fortfarande hålls stängd tänker de åka båt till grannön Lombok och sedan ta ett flyg från Lombok till Surabaya på östra Java. Om röken från vulkanen sprider sig finns det risk att också flygplatsen på Lombok stängs.

Bild: Maija Hurme

– Om flygplatsen inte är öppen tar det minst 20 timmar att ta åka båt från Lombok till Surabaya.

Finska ambassaden i huvudstaden Jakarta uppmanar att alla resenärer ska följa med myndigheternas information om vulkanens aktivitet.

”Nu sover jag gott, äntligen!”

Angelina fick dålig sömn men rogivande växter hjälpte henne. "Min livskvalitet är mycket bättre nu" säger hon. 20.9.2018 - 13.33