Finlandssvenskar fyller hela fartyget

Familjen Björklunds kryssning började i glada tecken. Mamma Mikaela och döttrarna Julia, Paola, Beata och Selma hoppades på att ha det trevligt och lära sig nya saker. Bild: Antti Aimo-Koivisto

En mångfaldig och livskraftig finlandssvenskhet. Det vill Den stora finlandssvenska kryssningen demonstrera.

Svenska bildningsförbundets direktör Magnus Öster är nöjd. Han beskriver förbundets storkryssning som en storslagen inledning på firandet av Finlands 100-årsjubileum med svenska förtecken.

– Alla hytter är slutsålda. Försäljningen gick över förväntan både när det gäller enskilda deltagare och organisationer som önskat medverka, säger han.

För ett knappt dygn fyller närmare 1 500 finlandssvenskar Viking Gabriella med sakdiskussioner, underhållning, lek och allmänt socialt umgänge.

– I en tid när det språkklimatmässigt blåser lite bistrare vindar är det angeläget att visa upp en levande finlandssvenskhet och avdramatisera det svenska, säger Öster.

Bildningsförbundets direktör Magnus Öster ser storkryssningen som en investering i ett levande Svenskfinland också för de kommande hundra åren. Bild: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Han anser att finlandssvenskarnas mångfald är väl representerad på kryssningen. I programmet ingår allt från djuplodande politiska diskussioner och feministiskt självförsvar till öltasting och drag.

– Vi vill att fartyget blir ett tvärsnitt av allt som försiggår i samhället. Responsen vi fått vittnar om att det finns ett behov av att komma samman och umgås live, säger Öster.

Nätverkande och bollhav i sikte

Familjen Törnroos från Liljendal deltar för första gången i bildningsförbundets kryssning. Mamma Ingrid anser att den här typens fria sociala evenemang erbjuder en bra möjlighet att nätverka.

– Här finns ganska många bekanta, till och med grannarna är med. Det är också bra för barnen att se att det finns en större gemenskap än den egna skolan, säger hon.

Familjen Törnroos uppskattade det familjevänliga programmet på den finlandssvenska kryssningen. Mamma Ingrid, pappa Johnny och sönerna Axel och Albin deltog på kryssning för första gången. Bild: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

I år har man satsat på familjer och flera av programpunkterna riktar sig till barn.

– Jag väntar mest på Ville Viking-diskot, säger sonen Axel.

Mikaela Björklund från Närpes ser kryssningen som en manifestation på att finlandssvenskar vill fira Finlands jubileumsår på sitt eget sätt.

– Här finns jättemycket bekanta från olika organisationer. Flickorna sade att "mamma kommer bara att stå och prata", säger hon.

De äldsta döttrarna Julia och Paola tillhör den grupp som arrangörerna anser har varit jobbigast att locka med: ungdomar. De tycker det är svårt att säga något om kryssningen innan programmet hunnit komma igång, men båda är förhoppningsfulla.

– Jag hoppas att jag lär mig något nytt, säger Paola.

– Jag har anmält mig till körworkshopen, säger Julia.

Lillasyster Beata ser fram emot scouternas spaning och den yngsta systern Selma har också en klar bild av vad som är det bästa med kryssningen:

– Bollhavet!

"Skönt att få tala svenska"

Väninnorna Margareta Sirenius från Vanda och Ann-Christine Kjellberg från Kyrkslätt fick höra om kryssningen av Kjellbergs kusin – som anmälde dem redan samma kväll.

Margareta Sirenius och Ann-Christine Kjellberg hade i början av kryssningen redan träffat några bekanta och hoppades lära känna nya människor. Bild: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

– Det är trevligt att vi samlas. Det kommer starkare fram att vi finns till, säger Kjellberg.

Hon tycker också att programmet verkar bra och Sirenius instämmer.

– Och nu får vi i alla fall prata svenska, säger hon.

Båda hoppas på att kryssningen ska leda till nya bekantskaper. 

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning