Finlandssvenska Tove H imponerar med ”SHE”

Bild: Skivkonvolut

Electronica, bister verklighet möter pop med attityd och feministiska undertoner. Danska Lydmor, svenska Markus Krunegård och österbottniska Tove H har släppt veckans bästa låtar.

Ben kött & känsler – Markus Krunegård

Det är få artister som fångar in den bistra verkligheten lika bra som Markus Krunegård. Han är en mästare på att beskriva livets jobbiga sidor, och göra det med humor och självdistans. Han har gjort det i låtarna Jag är en vampyr och Ibland gör man rätt, ibland gör man fel. Och han gör det igen i Ben kött & känsler.

Låten är den första Krunegård släppt sen 2015 och under fem minuter hinner han kritisera allt från Trump till Europas flyktingpolitik. Men framför allt kritiserar han människorna som handfallet sitter hemma i sina soffor och "dämpar ångesten med vitt bröd". Med låttexter som Krunegårds spelar det ingen roll att själva musiken inte är så innovativ. När han slutligen konstaterar att "Jag har alltid blicken i gatan när jag går runt, runt och hatar" är jag bara väldigt glad att han är tillbaka.

SHE – Tove H

Österbottniska Tove "Tove H" Nyberg har släppt sin första singel som soloartist och imponerar både med sin röstdynamik och med sitt låtskriveri. Tove H beskriver sin musik som "pop med attityd och feministiska toner" (Österbottens Tidning). Och visst finns det en härlig attityd i rader som "What do you do when she comes for you".

Även om låten framför allt är pop hörs också jazz- och soulinfluenserna. Tove H låter rösten vara luftig och svag när hon sjunger versraderna medan den växer och får kraft under låtens gång. Jag är slutligen stolt över att presentera en finlandssvensk låt och ser fram emot flera singlar från Tove H.

Money Towers – Lydmor

Jenny "Lydmor" Rossander är en dansk elektronisk popartist som borde få mycket mer internationell uppmärksamhet än hon fått. Om hennes kommande album är lika bra som singlarna hon släppt i helgen är hon troligen dock på god väg.

Money Towers och Shanghai Roar är båda smakfullt explosiva elektropoplåtar som fångar in och nästan förför. Den förstnämnda handlar om att söka något att hålla fast vid när omvärlden känns illusionslöst kaotisk. Låten inleds med en baspuls för att sedan växa och inkorporera trummor och synt. Lydmors glasklara röst är en kontrast till den stundvis överväldigande ljudbilden. Detta stärker också hennes ångestfyllda text om att observera sin omgivning men ändå inte minnas människor eller platser.

Anna Lillkung Reporter

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Många vill välja ekologiskt – också hos frisören

Mer läsning