Finlandssvenska pensionärer i limbo på kryssning – fartyget styr mot norra Italien

Kryssningsfartyget M/S Costa Pacifica som går mellan Europa och Sydamerika har plats för 3 780 passagerare. Fartyget tillhör det italienska rederiet Costa Cruises. Bild: Loistoristeilyt

Ombord på kryssningsfartyget Costa Pacifica svävar pensionärerna Ellinor Gube och Leif Sevón i ovisshet. På grund av coronavirusläget har paret inte kunnat lämna fartyget, som nu är på väg till Italien.

För knappa två veckor sedan steg Ellinor Gube, tidigare rektor för Svenska arbetarinstitutet i Helsingfors, och hennes man Leif Sevón, Högsta domstolens tidigare president, ombord på kryssningsfartyget Costa Pacifica i Brasilien.

Kryssningen skulle ta dem från Rio de Janeiro över Atlanten, med strandhugg på Kanarieöarna och Medelhavskusten. Men under färden förändrades virusläget i så snabb takt att fartyget nu stöter på patrull i Europa.

– Läget blev värre ungefär halvvägs över Atlanten. Vi skulle ta i land på Kanarieöarna, men då meddelade Spanien att man inte tar emot oss, säger Ellinor Gube.

Costa Pacifica stävade vidare mot den franska hamnstaden Marseille. Där var det meningen att passagerarna skulle gå i land och ta sig vidare till sina respektive hemländer med flyg.

– Då meddelade de franska hamnmyndigheterna att man bara tar emot franska medborgare. Alla andra blev kvar på båten, säger Gube.

Därefter meddelades passagerarna att Costa Pacifica åker vidare till Genua i norra Italien. Rederiet Costa Cruises är italienskt och hade Italien som slutdestination. Men Gube är förvånad över att man i det här läget åker till norra Italien, där virusepidemin härjar allra värst.

– Det verkar både huvudlöst och ansvarslöst att åka till det värst infekterade området, säger Gube.

"Ser till egna intressen"

Hon är frustrerad över att passagerarna inte släpptes i land i Frankrike. Om Italien är nästa anhalt är det likaså oklart om finländarna skulle få stiga i land där på grund av karantänsläget.

– Trots alla floskler om EU-samarbete visar den här situationen att alla stater ser till sina egna, väldigt nationella intressen när det kommer till kritan. Det finns ingen koordination, trots att avsikterna säkert är goda, säger Gube.

M/S Costa Pacifica är specialiserat på kryssningar över Atlanten. Bild: Loistoristeilyt

Hon tillägger ändå att det inte går någon som helst nöd på finländarna ombord på fartyget.

– Allt fungerar bra på båten och stämningen är helt okej, säger hon.

Gube och Sevón ingår i en grupp på tolv finländare som reser med den finländska resebyrån Loistoristeilyt. Ombord finns sammanlagt omkring 2 700 passagerare.

Resebyrån uppger att man följer med läget. Enligt den senaste informationen ska fartyget anlöpa Genua på lördagsmorgonen. Det finns enligt resebyrån en möjlighet att finländarna kan flyga hem från Nice, som ligger mellan Marseille och Genua.

– Det går inte att göra så mycket mer än vänta på mer information, säger Gube.

Skapa din framtid vid Yrkeshögskolan Novia

Yrkeshögskolan Novia är en studerande- och arbetslivsnära entreprenörsmässig högskola med högklassig utbildning på fyra orter: Vasa, Åbo, Raseborg och Jakobstad. Novia har ca 4000 studerande, och vi tog pulsen på några av dem. 19.3.2020 - 15.23

Mer läsning