Finlandssvenska läraren i rätten för sexuellt utnyttjande av barn

Helsingfors tingsrätt. Bild: HBL-Arkiv / Tor Wennström

En finlandssvensk lärare står åtalad för flera fall av sexuellt utnyttjande av barn. På måndag inleds behandlingen av åtalet i Helsingfors tingsrätt.

Rättegången mot läraren är inledd

På måndag inleds rättegången mot en tidigare lärare i Hoplaxskolan i Munksnäs i Helsingfors. Åklagaren uppgav i maj i år att läraren står åtalad för nio fall av sexuellt utnyttjande av barn.

I och med att helheten involverar sexualbrott och minderåriga behandlas rättsfallet bakom stängda dörrar. Helsingfors tingsrätt har reserverat tid för behandlingen av fallet fram till den 11 oktober.

Enligt polisen har den manliga läraren begått de misstänkta brotten under åren 2013–2017. Offren är nio pojkar som var elever i skolan.

Läraren avstängdes från sin tjänst så fort polisen började utreda brottsmisstankarna i april 2017. Han är inte längre i Helsingfors stads tjänst.

Skolans tidigare rektor är också åtalad i samband med fallet. Rektorn misstänks för brott mot tjänsteplikt. Åklagaren vill veta om den tidigare rektorn kände till de sexuella trakasserierna och lät bli att agera.

För den tidigare rektorns del äger behandlingen rum först den 11 januari 2019.

Läs mer om fallet:

Rektor misstänkt för tjänstebrott i sexualbrottshärva fick ny tjänst i Vanda

Tidigare lärare i Helsingfors åtalas för sexuellt utnyttjande av barn

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning