Finlandssvenska idrottsgalan tar paus: ”Allting behöver förnyas med jämna mellanrum”

Hur den finlandssvenska idrottsgalan ska se ut i framtiden är ett frågetecken – men det finns många idéer, säger FSI:s generalsekreterare Christel Björkstrand. Bild: FSI

En timeout 2019 – och en större jubileumsfest 2020. Det är planen för den finlandssvenska idrottsgalan de närmaste åren.

Det blir ingen finlandssvensk idrottsfest i Helsingfors i vinter, men bragdmedaljen kommer att delas ut i vanlig ordning. Finlands Svenska Idrott väljer att dra i handbromsen efter att ha ordnat galan enligt samma modell i tolv år.

– Vi vill att fler idrottare ska ha möjligheten att komma till galan i framtiden, säger Christel Björkstrand, generalsekreterare för FSI.

Det finns flera orsaker bakom beslutet. Det mest vägande skälet är att FSI känner sig tvunget att fila på konceptet. Ett annat är att FSI fyller 75 år 2020. Då finns det orsak att fira lite extra.

– Vi har haft det bra hittills – men det ska bli snäppet bättre. Vi sparar lite tid och resurser och försöker lansera ett nytt koncept. Vi ska uppmärksamma idrotten lite större, säger Björkstrand.

Olika orter i framtiden?

Hur galan kommer att se ut i framtiden är fortfarande högst oklart. Planeringsarbetet är bara i barnskorna.

FSI vill bland annat fundera på hur fler skidåkare ska kunna delta i evenemanget, som brukar ordnas i början av februari. Björkstrand säger att det finns massor av idéer. Evenemanget kan till exempel ordnas på olika orter.

En sak är ändå säker: den finlandssvenska idrotten ska också firas stort i framtiden.

– De flesta kommer att bli väldigt nöjda. Galan ska också i fortsättningen vara ett tillfälle där man samlas över region- och grengränserna.

Trots att galan inte blir av 2019 kommer idrottare att premieras i vanlig ordning. FSI ordnar en premieringstillställning i sportens hus i Helsingfors på våren. En omröstning om vem som ska tilldelas bragdmedaljen ordnas på webben, precis som tidigare.

Fredrik Smulter, styrkelyft 2017

IFK Mariehamn, fotboll 2016

David Söderberg, friidrott, 2015

Leo Komarov, ishockey, 2014

Mårten Boström, orientering, 2013

Silja Lehtinen båtlag, segling, 2012

Staffan Tunis, skidorientering, 2011

Sandra Eriksson, friidrott, 2010

Fredrik Smulter, styrkelyft, 2009

Katja Nyberg, handboll, 2008

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning