Finlandssvenska gymnasieelever fick pris av Martti Ahtisaari: "Ni har en fantastisk framtid"

President Martti Ahtisaari premierade Ida Österholm och Mikael Morney för deras roll som medlarelever på Vasa Övningsskolas gymnasium. Bild: SPT/Mikael Nybacka

President Martti Ahtisaari premierade på onsdagen två finlandssvenska gymnasieelever för deras roll som medlarstuderande.

De två eleverna vid Vasa övningskolas gymnasiums andra årskurs, Ida Österholm och Mikael Morney, fick ta emot var sin fredsduva ur presidentens hand under en festlighet som arrangerade på skolan med anledning av de nationella Ahtisaaridagarna.

Martti Ahtisaari konstaterade i ett kort anförande att han är djupt imponerad av hur man på Övningsskolans gymnasium satsat på gemenskapen och på att lyfta fram de många kulturer som finns representerade bland eleverna.

Presidenten sade att han känner en stolthet och tacksamhet över sitt land då han ser hur en skola tar emot människor från alla håll i världen och ger dem en framtid.

– Fortsätt på samma sätt och ni har en fantastisk framtid, säger Ahtisaari som uppmaning till skolan och eleverna att arbeta vidare för fred och förståelse.

För pristagarna kom premieringen som en fullständig överraskning. I prismotiveringarna lyftes för Österholms del fram inte minst hennes engagemang för att förbättra världen.

– Det är svårt att göra det ensam. Men tillsammans kan man påverka, säger Österholm som tycker det är jättecoolt med allt som president Ahtisaari lyckats göra under sin karriär i form av konfliktmedling.

– Jag är imponerad över hur han vågat åka ut till olika länder för att få saker att fungera.

Österholm är säker på att man i hennes skola nu kommer att vara ännu aktivare med att förverkliga temat för den nationella skolfreden: 100 gånger vår skola - Rätt att drömma, rätt att vara den du är.

För Morneys del handlade prismotiveringen mycket om hans engagemang för att inkludera alla i skolgemenskapen.

– För mig faller det sig naturligt att vara en vän, det är sådan jag är. Jag vill inte att någon bara ska vara ett ansikte man passerar i korridoren, mitt mål är att lära känna alla.

Priset för årets medlarelev delas ut av konfliktmedlingsorganisationen Crisis Management Initiative (CMI) till en elev som skolan väljer. Avsikten med valet av medlarelever är att lyfta fram elever, grupper eller personal som i den egna gemenskapen har agerat i försoningens anda.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning