Finlandssvenska studerande får servera på slottsbalen

Tjugo utvalda studerande vid yrkesinstitutet Prakticum får i år vara med om hur det är att servera gäster vid årets stiligaste fest.

Pia Fridolfsson, lärare i restaurangservice på Prakticum intygar att man på hela institutet är mycket stolta över uppdraget.

– Studerandena har varit väldigt upp i varv eftersom de haft tystnadsplikt länge. Redan det att man inte fått berätta något förrän nu har varit spännande, säger hon.

De studerande som valts ut till uppgiften är mellan 17 och 25 år gamla och kommer från närliggande kommuner i Nyland. För att kvala in till uppgiften måste de ha avlagt grundkurserna och några andra kurser.

Med studerandena följer tre stycken lärare, och Pia Fridolfsson är en av dem. Prakticums studerande fick äran att hjälpa till med serveringen också en gång tidigare för ett tiotal år sedan. Även då var Fridolfsson med.

– Det är en upplevelse och ett minne för hela livet. Speciellt nu när Finland fyller 100.

Enligt henne är serveringsuppdraget mycket motiverande och lärorikt för de studerande.

KLASSISK. Ellen Svinhufvudtårtan brukar alltid finnas på menyn på slottet, så också i år. Bild: Cata Portin

– Vi har samarbetat med slottet i andra sammanhang tillsammans med de studerande. De flesta av dem talar tre språk och det är viktigt i de här kretsarna.

För studerandena gäller det nu att försöka förbereda sig för årets och kanske livets mest högtidliga fest. De kommer att jobba tillsammans med den vanliga serveringspersonalen. Lärarna finns på plats på slottet för att studerandena ska kunna ty sig till dem med frågor och för att få stöd under den stora kvällen.

Harriet Ahlnäs, som är rektor på Prakticum är översvallande glad över hedersuppdraget.

– Det är så trevligt och härligt och en stor händelse för våra studerande. Ur undervisningssynvinkel är det här också en fin sak. Att servera på balen är något helt annat än att göra det på till exempel en 60-årsdag, säger hon.

Åland på menyn

I år är plockmaten som Prakticum-studerandena och de andra ur personalen kommer att servera på balen en blandning av bekant och nyskapande.

– Vi poängterar att rätterna kommer från hela Finland. Det är traditionella rätter med en twist, säger Berit Mäkinen som är serviceförman på presidentens kansli.

PLOCKMAT. Berit Mäkinen på presidentens kansli berättar att en av årets nyheter på balmenyn är pastejer som är fyllda med bondbönor. Bild: HBL-arkiv/Kristoffer Aberg

Ett exempel är en östfinsk typ av pastej, på finska vatruska, som på balen får en fyllning med den trendiga ingrediensen bondbönor. En annan nyhet på menyn är fisk ur ett nytt perspektiv. Dels är fisken matad med foder som gör att den innehåller hälsosamma fettsyror. Dels har ekotänket varit viktigt.

– Vi har strävat efter att använda fiskprodukter som är producerade på ett miljövänligt sätt, säger hon.

Hon specificerar inte varifrån just de här fiskprodukterna kommer ifrån men berättar att siken kommer från Brändö på Åland. Och en del av smörgåstårtorna innehåller varmrökt lammkött från åländska Lemland.

I den finländska matkavalkaden representeras också Tammerfors i form av blodkorv och lingon på cocktailbitar medan en savolaxisk drottningpirog, kanske bättre känd som "kukko" på finska, serveras bland det söta tilltugget.

Bland årets söta nyheter finns också havtornstårta från Åbo och Alexandersbakelser som tillverkas av elever vid ett yrkesinstitut i Kangasala. Samma elever tillverkar också svanar i vitchoklad med vanilj- och blåbärsfyllning som serveras åt veteranerna, berättar Berit Mäkinen.

Blåvit blomsterprakt

Presidentkansliet meddelade på fredagen om några nyheter på årets upplaga av slottsbalen. Bland annat består blomsterarrangemangen enbart av inhemska blommor i färgerna blått och vitt. De cirka 3 500 rosorna, violerna, gerberorna, amaryllisarna, krysantemerna, julblommorna och liljorna är en gåva från Handelsträdgårdsförbundet.

Balens gäster får i år njuta av körmusik eftersom presidentparet vill uppmärksamma den finländska körtraditionen och vår långa tradition av att sjunga tillsammans. Därför kommer Ylioppilaskunnan laulajat och kören Philomela att uppträda i Rikssalen.

PRESIDENTPARET. I fjol bar fru Jenni Haukio en klänning designad av Sari Nordström. Klänningen var gjord av shantungsiden och spets. Bild: HBL-arkiv/Niklas Tallqvist

För ovanlighetens skull valde man också redan under fredagen att ge ut detaljer om fru Jenni Haukios klänning. Vanligtvis brukar valet av klänning vara en väl bevarad hemlighet fram tills strax innan balen börjar.

Haukio kommer att bära en specialdesignad dräkt av Årets unga designer Heidi Karjalainen. På slottet berättar man att Haukios val av designer är inspirerat av Finlands 100-årsjubileum.

– Finlands framtid ligger i våra unga, begåvade förmågor. Genom mitt val ville jag hedra Aalto-universitetets högklassiga, unika och internationellt konkurrenskraftiga undervisning och forskning inom modebranschen. Jag vill också ge en ung designer chansen att visa upp sitt kunnande och sin kreativitet, säger Haukio i ett pressmeddelande.

Här är hela menyn på slottsbalen

Salta produkter:

Smörgåstårta med kallrökt havsöring

Smörgåstårta med varmrökt lammkött

Rågpirog med sik

Potatispiroger med siklöja

Varmrökt lax- och spenatrullader

Makroner med varmrökt lax

Rågchips med fyllning på kallrökt strömming

Snittar med renkött

Pirog med and och rotfrukter

Munsbitar med sik

Regnbågs- och risrullader

Renköttsmousse på lantbröd

Cocktailbitar med blodkorv och lingon

Rågbägare med trattkantarell

Pastejer med bondbönafyllning

Urval av traditionella färskostar med svartvinbärssylt från Gullranda

Söta produkter:

Ellen Svinhufvudtårta

Havtornstårta

Lingon- och vispgrötskaka

Blåbärs-vaniljtårta

Apelsin- och chokladtårta

Drottningpirog

Alexanderbakelser

Vitchoklad-potatisbakelser

Havretarteletter med färskost

Surmjölkskaka

Traditionella nordösterbottniska bakverk och vattenkringlor

Skedbröd med rågpepparkakor

Havtorns-, blåbärs- och tranbärsmarmelad

Finland 100 år-praliner

Drycker:

Kaffe från ett litet rosteri

Ekologiskt te med rökbastusmak

Slottets traditionella bål

Rött och vitt vin

Äppelsaft från Gullranda

Öl från inhemskt mikrobryggeri

Vatten

”Nu sover jag gott, äntligen!”

Angelina fick dålig sömn men rogivande växter hjälpte henne. "Min livskvalitet är mycket bättre nu" säger hon. 20.9.2018 - 13.33