Finlandssvenska Alexandra fick en andra chans med läkarlinjen i Norge

Alexandra Dahlberg studerar till läkare i Norge och stortrivs. På bilden står hon högst uppe på berget Ulriken, 643 meter högt, som ligger precis invid sjukhuset där hon jobbar. Bild: Marianne Mitronen

Nu är det hög tid att skicka in ansökningar till olika utbildningar. Alexandra Dahlberg vill uppmuntra fler att söka sig till Norge för studier.

Alexandra Dahlberg föll på mållinjen när hon sökte in till medicin i Helsingfors, men fick en andra chans när hon kom in på läkarlinjen vid Universitetet i Bergen. Till en början var hennes plan att bara studera ett år där, för att sedan prova att söka in till Helsingfors universitet igen. Den planen har hon nu skrotat helt – hon vill stanna.

– Jag har inte ångrat beslutet att komma hit alls.

Dahlberg kommer från Drumsö i Helsingfors och tog studenten 2018. Hon var helt och hållet inställd på att hon skulle studera till läkare vid Helsingfors universitet. På en prepkurs innan inträdesförhöret uppmanade dock en av hennes halvnorska kompisar henne att söka in till Norge - vilket till en början krävde lite övertalning.

– Jag sa bara nej först, jag visste ju ingenting om Norge. Men till slut övertalade han mig att skicka in mina papper.

När beskedet om att Dahlberg inte kommit in till universitet i Helsingfors kom var hon besviken. Men som tur var hade hon en plan B.

– Man tror kanske att det är invecklat och en lång process att söka till Norge. Men i verkligheten är det lätt: det är bara att ansöka, inget inträdesförhör krävs, och inte heller språkprov om man talar svenska. Det är också lättare att komma in betygsmässigt än i Finland.

Hon kom in enbart på sina betyg, och i studentbetyget har hon eximia i medeltal. Vanligtvis behövs laudatur om man vill komma in till läkarutbildningen vid Helsingfors universitet. När hon fick veta att hon fått studieplatsen hade hon bara en vecka på sig att söka bostad och flytta. Hon lade in sig i kön direkt och fick en studentbostad fyra dagar senare.

Lärde sig norska på en månad

Dahlberg är glad att hon valde bort huvudstaden Oslo till förmån för Bergen. Bergen är lite som Sveriges Uppsala - en stad med ett rikt studieliv och härliga människor, menar hon.

– När jag kom hit så behövde jag aldrig känna mig utanför. Här finns flera andra från Finland, och många kommer från olika platser, så vi är lika 'utanför'.

Det tog inte längre än en månad för Dahlberg att lära sig norska, i och med att hon har svenska som modersmål. Kurslitteraturen på läkarlinjen är främst på engelska, och några få böcker på norska.

– Flera av föreläsarna i vår första kurs kom dessutom från Finland, och hade helfinska namn, säger hon.

Finland har generellt sett ganska hög status i Norge, menar Dahlberg. Hon märker det tydligt på sitt jobb på sjukhemmet, att finländsk arbetskraft uppskattas mycket.

Den 15 april är den sista dagen för att söka in till Norge.

För att söka går du in på: samordnaopptak.no. Där kan du räkna ihop dina poäng enligt det norska systemet och kolla in poänggränser till olika utbildningar.

Sedan loggar du in och rangordnar de utbildningar du vill till. Du kan ändra om prioriteten på utbildningarna, samt ladda upp ditt studentbetyg fram tills den 1 juli.

Om du kommer direkt från gymnasiet är de dokument som krävs för ansökan avgångsbetyget, studentexamensbetyget och eventuellt kompetensbevis om du tidigare har tagit ämnen i norska gymnasieskolan.

Källa: samordnaopptak.no.

Det hon gillar mest med landet är norrmännen - de är naturälskare och jordnära. Hon upplever att Norge och Finland har väldigt liknande värderingar och värdesätter naturen.

– När jag flyttade hit så var vi ofta på "fjälltur", men jag var inte alltid lika entusiastisk till konceptet som de andra. Nu är det jag som tar initiativet att åka och vandra.

Skillnaderna i skolsystemet märks också. Mycket under det första halvåret var sådant som hon redan lärt sig i gymnasiet. Dock upplever hon att det bara var positivt, i och med att hon försökte lära sig språket samtidigt.

– Utbildningen är verkligen på en helt annan nivå, man märker att det satsas mycket pengar på den, med fina lokaler och trevliga föreläsare.

Eftersom utbildningen är gratis klarar hon sig bra endast på lönen från sjukhemmet. Sen får hon också studiestöd, som får bli besparingar tills vidare.

– Ja, det är dyrt i Norge, men lönenivån är otroligt mycket bättre och det går bra att balansera jobb och studier.

Hemlängtan kommer och går

– Det enda dåliga med att flytta till Norge var att lämna vännerna och familjen, säger Dahlberg.

Samtidigt har hon haft fullt upp sedan flytten och knappt hunnit känna någon hemlängtan. Helsingfors ligger trots allt bara två timmar bort med flyg - lika länge tar det för hennes klasskompisar från norra Norge att ta sig hem.

Hur har det varit att skaffa vänner och fritidsintressen?

– Studielivet i Bergen är livligt och det finns många olika föreningar att gå med i. Jag gick ganska snabbt med i Medicinska roklubben, en förening som träffas och ror.

Många finlandssvenskar funderar på att söka sig till Sverige. Dahlberg skulle varmt rekommendera dem att ta Norge i beaktande, eftersom det är mycket lättare att komma in.

– Hade jag inte sökt till Norge skulle jag antagligen fortfarande sitta i Helsingfors och plugga till nästa inträdesförhör. Tack vare att jag sökte till Norge fick jag en andra chans och kunde börja studera direkt.

Var hon kommer jobba när hon är klar är inte spikat än.

– Jobbmöjligheterna här är bra, och lönen mycket bättre här i Norge. Men sen är familjen i Finland. Jag måste helt enkelt bestämma mig senare.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning