Finlandssvensk studerande samlar namn: "Slopa arvsskatten"

Initiativet hade över 14 000 stödförklaringar på torsdagen.Bild: Skärmdump

Christian Pundars startade ett medborgarinitiativ för att avskaffa arvsskatten. Sedan årsskiftet har 10 000 personer skrivit under. Med nuvarande takt blir det ett fall för riksdagen.

Sverige avskaffade gåvo- och arvsskatten 2004 och Norge gick samma väg 2014. Christian Pundars, studerande i Vasa, vill att Finland följer sina grannars exempel. I november startade han ett medborgarinitiativ om saken. Efter en något trög start har initiativet fått upp farten. Över 14 000 personer har skrivit under initiativet om att slopa arvs- och gåvoskatten. De flesta av underskrifterna, över 10 000, har kommit i januari. Vissa dagar har anhängarna ökat med över 1 000 personer.

Pundars har tid fram till början av maj för att få ihop de 50 000 namn som krävs för att riksdagen ska ta upp initiativet för behandling. Om takten i januari håller i sig är chansen stor att det kommer att ske.

– Jag är inte nöjd förrän vi får ihop 50 000 namn, men jag är nöjd över den positiva utvecklingen hittills, säger Pundars som studerar produktionsekonomi vid yrkeshögskolan Novia och ekonomi vid Hanken.

Han startade initiativet i november efter att länge ha funderat på frågan. Det var efter att han läst en artikel i Vasabladet om en trafikskola som ondgjorde sig över arvsskatten som han slog till. Arvsskatten försvårar generationsväxlingar i företag.

Svenska folkpartiet har föreslagit att man slopar arvsskatten för just företag, men Pundars vill gå ett steg längre.

– Det ska gälla dig, mig och alla andra också. Att bara slopa skatten för företag är för komplicerat, säger Pundars.

Att slopa gåvo- och arvsskatten skulle ge ett skattebortfall på över en halv miljard euro per år. Bortfallet skulle inte bli något större problem, säger Pundars. När kapitalet blir kvar i företagen i stället för att gå till staten kan företagen satsa på sin verksamhet vilket i förlängningen ger större skatteintäkter.

– Det finns många andra knep också, om man vill ha in summan som faller bort, säger Pundars.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00