Finlandssvensk krigsveteran hälsade på presidenten

– Bättre danskavaljer får man leta efter, konstaterar barnbarnet Johanna Björk som följt med Karl-Arne Björk till slottet. Bild: Niklas Tallqvist

Trots en tidig väckning är den 98-åriga krigsveteranen Karl-Arne Björk från Jakobstad glad att få delta på slottsbalen.

Till tonerna av Jean Sibelius Jägarmarschen fick krigsveteranen Karl-Arne Björk skaka hand med president Sauli Niinistö och fru Jenni Haukio på slottsbalen.

– Det känns roligt att var här, säger den pigga men också rörda 98-åringen.

Jakobstadsbon ryckte in som 19-åring och tjänstgjorde vid fronten i Viborg i fem års tid. Där jobbade han vid en av statens verkstäder tillsammans med ett fyrtiotal mannar.

– Vi reparerade allt från fältkök till skjutvapen. Då larmet gick flydde vi ut i skogen, minns Björk.

Till Helsingfors har han anlänt med tåg.

– Det blev tidig väckning, 6.30, säger Björk.

– Det känns roligt att var här, säger den pigga och rörda 98-åringen. Bild: Niklas Tallqvist

Men efter en stunds vila på dagen ser han fram emot att dricka kaffe med presidenten och ta sig "en svängom på dansgolvet".

– Jag har dansat sedan liten.

– Bättre danskavaljer får man leta efter, konstaterar barnbarnet Johanna Björk som följt med som ledsagare till slottet.

Björk representerar Kustösterbottens distrikt i Krigsinvalidernas Brödraförbund.

Vad betyder självständigheten för er?

– Allt, det är för stort för att beskriva. Jag hoppas vi får fortsätta leva i ett fritt land.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning