Finlandssvensk konstnärsduo klottrar penisar på internet – omöjliga att radera

Ida Jonsson och Simon Saarinen vill att konsten ska avspegla samtiden. – Vi 90-talister är i princip uppvuxna med internettillgång och telefonen i handen, säger Jonsson. Bild: Privat

Ålänningarna Ida Jonsson och Simon Saarinen jobbar med reklam och konst i New York. Nu har de kodat in en fallossymbol permanent på en blockkedja. – Vi har skapat världens första graffiti på internet som är omöjlig att radera, säger Jonsson.

Ida Jonsson och Simon Saarinen lärde känna varandra på gymnasiet på Åland. Nu jobbar de på en reklambyrå i New York, och på fritiden gör de konst på internet, om internet.

– Internet och sociala medier är väldigt centralt i allt vi gör. Det finns så stora möjligheter att nå ut på internationell nivå med det. Hur absurt eller fantastiskt det än är, säger Saarinen.

Deras senaste konstverk "Permanent Art" är en serie illustrationer i ASCII-kod som är uppladdade på blockkedjan Ethereum. Illustrationerna har uppmärksammats stort internationellt, bland annat av amerikanska Vice.

– Vi är, vad vi vet, de första som gjort något liknande. Att använda blockkedjor till något så världsligt som klotter har varit som ett barnsligt uppror mot vuxenvärlden, säger Jonsson.

Blockkedjor är en distribuerad decentraliserad onlinedatabas där information lagras. Med blockkedjor kan man permanent lagra och överföra information såsom bitcoin, avtal eller distribuera musik.

– Det som laddas upp på blockkedjan är permanent, och finns där för evigt, säger Jonsson.

Ett av duons konstverk föreställer något förvånande en penis. Syftet med det är att ironisera över hur mansdominerad blockkedjan är – där ungefär 90 procent av användarna är män.

– Diskussionen skulle inte ha förts in på samma spår om det hade varit en vagina. Det är definitivt mer av ett skämt än en hyllning till penisen, säger Jonsson.

De menar att fallossymboler är bland det vanligaste folk har klottrat genom tiderna – och visst finns de på allt från skolbänkar till erkända konstverk. Exempelvis har illustratören Keith Haring gjort en hel bok med hundratals klottrade penisar och konstnären Judith Bernstein hade också penisar som ett återkommande objekt i sina målningar.

– Penisklotter har funnits i alla tider, nu finns det också på blockkedjan, säger Saarinen.

Det sista konstverket i serien, "Permanent Meme" föreställer en uppochnedvänd hand som gör symbolen "okej".

– Det är en av vår tids mest relevanta memes. För oss symboliserar den skämt och kulturella markörer som människor klottrat genom tiderna, säger Jonsson.

Vill skapa samtida kultur

Vid årsskiftet flyttade duon till New York tillsammans, för att börja jobba med konst och kommunikation på heltid. Det här gjorde de efter en tid i Stockholm med studier och jobb.

– New York är epicentret för kultur. Majoriteten av vår kultur i väst kommer ändå från USA, säger Saarinen.

Att befinna sig på rätt plats i rätt tid är viktigt för kreativiteten, menar de. I New York känner de många konstnärer som sysslar med liknande saker och har en mer digital approach till konst.

Flera av duons projekt handlar om att lotsa företag in i samtiden och göra dem till en del av internetkulturen. Ett exempel som Saarinen arbetade med är när modemärket Balenciaga lanserade en väska för tusentals euro som efterliknade Ikeas blågula påsar. Då gjorde Saarinen tillsammans med ett team på reklambyrån en kampanj för Ikea om att den "äkta varan" är väldigt förmånlig jämfört med Balenciagas, nämligen bara en euro styck.

– Alla våra projekt kommenterar vårt samhälle på ett eller annat sätt, vår dyrkan av kändisar, internetkultur eller memes, säger Saarinen.

Varför inte "traditionell" konst?

– Det finns redan väldigt många människor som är duktiga på traditionell konst. Däremot kan vi väldigt mycket om sociala medier och internetkultur, och kan bidra med det till konsten, säger Jonsson.

Tekniken revolutionerar ständigt vår värld, och enligt duon är det viktigt att kulturen speglar samtiden.

– Går du till ett äldre museum så ser du konst som speglar den tiden. Om vi ska göra konst i dag så måste ju vi ge en bild av hur samhället ser ut i dag. Då ska konsten befinna sig också på internetplattformarna, säger Saarinen.

– Vi 90-talister är ju i princip uppvuxna med tillgång till internet och telefonen i handen, inflikar Jonsson.

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 5.11.2019 - 14.22

Mer läsning