Finlandssvensk influencer om Instagrams förbud mot bantningsreklam: "Jättebra"

Influencern Molly Näsman är glad att Instagram vill skydda sina användare på bästa möjliga vis. Bild: Sofia Westerholm/SPT

Instagram skärper sina regler. Enligt de nya reglerna är det förbjudet att direkt marknadsföra bantningspreparat.

Adam Mosseri, vd för Instagram meddelar via Twitter att Instagram nu har skärpt sina regler. De nya reglerna trädde i kraft den 18 september och strävar efter att skydda särskilt yngre användare.

The Guardian skriver att det enligt de nya reglerna nu är förbjudet att marknadsföra eller publicera betalda inlägg som fokuserar enbart på bantningsprodukter eller skönhetsingrepp.

Inlägg som innehåller någon typ av bantningsprodukter döljs nu totalt för minderåriga användare.

De inlägg som går ett steg längre och direkt strävar efter att rekommendera och sälja vidare produkten har plattformen nu rätt att radera. Exempelvis är det totaltförbjudet att publicera inlägg som relaterar till viktminskning och som innehåller någon form av rabattkod för ett specifikt bantningspreparat.

Den finlandssvenska 20-åriga influencern Molly Näsman reagerar med ett enda ord: Jättebra!

– Det är ingen ovanlighet att man på både större och mindre influencers konton stöter på direktreklam om slickepinnar som ska minska sötsuget eller te som ska få en att gå ner i vikt. Och jag förstår att det är svårt att ha ett eget filter om en person man ser upp till väljer att publicera något sådant.

Näsman har själv kämpat sig igenom en ätstörning och hon har varit väldigt öppen och ärlig om detta i sina sociala kanaler. Trots det berättar hon att det inte alls är ovanligt att företag kontaktar henne och undrar om hon vill marknadsföra deras bantningspreparat.

– Det visar rätt tydligt hur de företagen fungerar, säger hon.

Försök att dölja gillningar

Instagrams policychef Emma Collins säger till The Guardian att man tagit hjälp av utomstående experter för att på bästa möjliga vis skydda speciellt de yngre användarna.

– Vi vill att Instagram ska vara en positiv plats för alla som använder det. Denna nya policy är en del av vårt arbete för att minska på den press som folk ibland kan uppleva att sociala medier leder till, säger Collins.

Den sociala plattformen gick även tidigare i år in för ett försök att i sex olika länder dölja antalet gillningar en bild fått. Försöket inleddes efter att många användare upplevt att deras psykiska hälsa påverkats negativt av att de jämfört sig så starkt med andra.

Användarna i försöksländerna kan själva fortsättningsvis se hur många som gillat deras bilder, men deras följare kan inte se antalet gillningar.

De sex länder som berörs av försöket är Australien, Brasilien, Italien, Japan, Irland och Nya Zeeland.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning