Finlandssvensk i Los Angeles: Vi lämnar staden

Bild: Lehtikuva/AFP/David Mcnew

Tjock rök har lagt sig över stora delar av Los Angeles och myndigheterna varnar för dålig luftkvalitet. – Vi lämnar tillfälligt staden för några dagar, berättar HBL:s medarbetare Jeanette "Peppe" Öhman som bor med sin familj i Santa Monica.

Minst 23 personer har mist livet i bränderna som härjar i Kalifornien. Omkring 30 personer saknas, vilket gör att branden kan bli den dödligaste i delstatens historia.

Bland annat staden Paradise med 27 000 invånare har totalförstörts. Elden har ätit upp fler än 6 700 bostadshus och affärslokaler.

Röken har även spridit sig till kuststaden Santa Monica, där HBL:s medarbetare Peppe Öhman bor med man och två barn.

– De har lovat hårda vindar de två närmaste dagarna, så vi beslöt att åka bort, säger Öhman som bokat en lägenhet via Airbnb i Palm Springs, cirka 200 kilometer öster om Los Angeles.

Även där uppges luftkvaliteten vara sämre än normalt.

– Det känns ändå som ett bättre alternativ än att stanna här med barnen. Myndigheterna har rekommenderat att man håller sig inomhus. Det är faktiskt rätt tomt på gatorna, även om turisterna fortfarande rör sig på stranden, säger Öhman.

– Vi räknar med att återvända på tisdag, men tänkte ändå packa med pass och födelsebevis, mest för säkerhets skull.

Måndagen råkar vara helgdag i USA som firar Veterans Day, veterandagen. Därför är också skolor och daghem stängda.

– Men antagligen håller de stängt även på tisdag, tror Öhman.

– Det känns inte ännu som någon katastrof för oss, men lite olustigt är det nog. Det är alldeles galet då man ser bilderna av allt som brunnit ner. Jag har många bekanta som tvingats lämna hela hus efter sig och inte vet om de någonsin kan återvända.

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 5.11.2019 - 14.22

Mer läsning