Finlandssvensk fantasy erövrar England

Maria Turtschaninoff tror att den stora fantasyboomen inom både litteratur och teve, såsom Harry Potter och Game of Thrones, har att göra med den goda berättelsen. – Fantasy är den genre där berättelsen aldrig dog. Det goda berättandet har alltid levt kvar, och jag har alltid intresserat mig för en bra historia, säger hon. Bild: Martti Kainulainen

Det går bra för Maria Turtschaninoff – hon recenseras i The Guardian och Financial Times och boken Maresi har blivit utgiven i sjutton länder. I England har hon gett Finland ett nytt ansikte: finländsk feministisk fantasy.

Maria Turtschaninoff är aktuell med den nya boken Naondel, men det är den förra – Maresi – som är på frammarsch i världen. Den har översatts till bland annat engelska och recenserats i brittiska The Times, Telegraph, Financial Times och The Guardian. I januari lanseras den i USA.

– När The Guardian recenserade boken och gav den en så fantastisk recension kändes det fullständigt surrealistiskt! säger Turtschaninoff.

I båda böckerna är huvudpersonerna kvinnor och flickor som får berätta sin egen historia. I Naondel är de alla förenade av samma öde – de är fångar i ett grymt harem. För Turtschaninoff känns framgången ibland som något som händer utanför henne själv.

– Jag tänker; kul att det händer Maresi så mycket kul, men har jag någon andel i det hela?

För det är så Turtschaninoff jobbar – hon låter karaktärerna leva sina egna liv. De pockar på uppmärksamhet, talar till henne och vill få sin historia berättad – och Turtschaninoff sätter sig ner och skriver.

– Det börjar ofta med en karaktär, och sedan börjar jag tänka på världen som omger karaktären. Det blir som ringar på vattnet, en rörelse utåt.

Född 1977 i Helsingfors

Har skrivit fyra böcker som utspelar sig i samma fantasyvärld: Arra (2008), Anaché (2012), Maresi (2014) och nu Naondel (2016)

Romanen Maresi vann Finlandia junior priset 2014. Rättigheterna har sålts till sjutton länder.

Aktuell med boken Naondel som är en fristående fortsättning på boken Maresi. Ges ut av Förlaget på svenska och av Tammi på finska.

Feministisk fantasy

I Finland har Maresi inte klassats som en feministisk bok – det är helt enkelt en bok som handlar om kvinnor. I England har den däremot marknadsförts med trippelt "f": finländsk feministisk fantasy.

Turtschaninoff är uttalad feminist, men själv vill hon först och främst kalla sig historieberättare. Som feminist är det självklart för henne att skriva om ämnen som ligger henne nära hjärtat, men hon är kluven till etiketten.

– Det här är inte ett feministiskt manifest. Jag skriver inte manifest – jag skriver litteratur – och det primära för mig är berättelsen, säger hon.

Hon skriver i två smala genrer – fantasy och ungdomslitteratur – faktorer som kan stå i vägen för att nå en bred läseskara. Men Turtschaninoffs böcker har nått både en internationell publik och läsare utanför kretsen av fantasynördar.

– Det är svårt att ens få in en recension av genrelitteratur i dagstidningar och att den recenserades i så stora brittiska dagstidningar var en enorm förmån, säger hon.

Verklig fantasi

Naondel är den fristående fortsättningen på Maresi och ges nu ut på både svenska och finska. Turtschaninoff beskriver den som sin kanske "mörkaste och mest mogna". Trots det är den inte brutal – åtminstone inte mer brutal än det verkliga livet.

– Jag tänkte; kan jag skriva om sådant här? Sedan slog jag upp dagstidningen och läste vad IS gör med kvinnor, och mitt material kändes plötsligt milt. Jag frossar inte i våld och detaljer, säger hon.

Fantasy förknippas ofta med fantasi och förtida miljöer. Men trots att Turtschaninoff inte vill att hennes böcker ska läsas som en allegori till samtiden så är hon inte främmande för associationer till vår tid.

– Jag skriver om det som är viktigt för mig, och jag är inte isolerad från det samhälle jag lever i. Vårt samhälle påverkar mig och gör mig ofta frustrerad.

I våras började hon jobba på en ny bok om Maresi, och trots att turnéer och resor är en uppskattad motvikt till det ensamma författandet så trivs hon bäst när hon får göra just det: skriva.

– Väldigt snabbt längtar jag tillbaka till att få sitta ensam och skriva.

Fotnot: Turtschaninoff är aktuell på Åbo bokmässa i helgen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning