Finlandssvensk - eller sverigefinne?

Finlandssvensk i Sverige. Mark Levengood hör till finlandssvenskhetens största affischnamn på andra sidan Bottenhavet. Bild: Ksf Media/Arkiv/Leif Weckström

Många svenskar är osäkra på vad det innebär att vara finlandssvensk. Det förorsakar ett imageproblem anser man på tankesmedjan Magma.

– Vi fick ungefär lika många definitioner på vem som är finlandssvensk som vi hade deltagare i gruppen, säger konsulten Jessica Åkerström på opinionsundersökningsföretaget Novus.

Magmas ledare, Nils Erik Forsgård, ser okunskapen som ett imageproblem.

– Under de senaste åren har tusentals finlandssvenskar flyttat till Sverige. Är assimilationen av dem så total att deras bakgrund försvinner när de sätter sin fot på svensk mark? undrar han. 

11 procent av svenskarna tror att sverigefinnar, alltså en finskspråkig nationell minoritetsgrupp i Sverige, och finlandssvenskar är samma sak medan en knapp fjärdedel vet att det inte är det.

" ... jag har haft en bild i huvudet av att det är generationen efter krigsbarnen – de som stannade kvar i Sverige. Det har för mig alltid varit finlandssvenskar" lyder ett av djupintervjusvaren.

Andra är bättre insatta och har någon slags uppfattning om finlandssvenskarnas ställning:

"...finlandssvenskar kanske är lite mer utsatta i dag, man kanske inte gillar dem i dag – inte sannfinländarna i alla fall. Finlandssvenskarna är lite utdöende."

– Det här med att folk inte vet något om finlandssvenskar tror jag är ett uttryck för den generella okunskap som finns i den här mätningen. Jag tycker inte ni ska ta det personligt, säger Anders Eriksson.

Helt okunniga är svenskarna ändå inte. Hela 70 procent av dem vet eller tror att svenska är ett av Finlands två nationalspråk. 

Nästan var tredje svensk har aldrig besökt Finland.

Mer än var fjärde svensk har besökt Finland minst fem gånger.

62 procent av svenskarna har en ganska eller mycket positiv inställning till Finland. Man uppfattar Finland som ett broderland.

Sjöar, bastu, Helsingfors och naturen är saker som svenskar associerar med Finland.

Fyra av tio svenskar håller med om påståendet att finländare konsumerar mera alkohol än övriga nordbor.

Hälften uppger att de sett eller hört något om Finland i medierna under det senaste halvåret. Vanligen har nyheterna behandlat politik eller skola.

Var tredje svensk är intresserad av att lära sig mer om Finland. Många skäms lite över att de känner Finland så dåligt. Finsk historia, samhällskunskap och kultur intresserar mest. 

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning