Finlandssvensk damkör vann internationell tävling i Prag

Den finlandssvenska damkören Exaudio kammade hem ett internationellt pris i Prag. Bild: Exaudio/Martin Stampfl

Den finlandssvenska kören Exaudio har vunnit kategorin för damkörer i den internationella tävlingen Praga Cantat i Prag.

Resan till Prag blev en fullträff för den finlandssvenska damkören Exaudio. Förutom seger i damkörskategorin i körtävlingen Praga Cantat belönades Exaudio med guldband i kategorin sakral musik. Dessutom fick kören juryns specialpris för sitt framförande av ett obligatoriskt stycke.

View this post on Instagram

Jaaaaa!!!

A post shared by Projektkören Exaudio (@exaudio_choir) on

Praga Cantat var den första tävlingen som Exaudio deltagit i. Kören är grundad år 2008 och består av sångare från Åbo, Tammerfors, Vasa, Åland och huvudstadsregionen. Exaudios dirigent är Hanna Kronqvist.

– Exaudio är en projektkör, så vi träffas inte regelbundet utan övar tillsammans några gånger per år och uppträder med en konsert. Sångarna brukar bytas ut relativt ofta men nu har vi så att säga haft en stabil båge i några år, vilket möjliggjorde vår medverkan i en tävling, berättar Kronqvist.

Enligt Kronqvist har framgången i Prag en sporrande inverkan på Exaudios verksamhet. I Praga Cantats olika kategorier deltog ett tjugotal körer från 13 olika länder.

– Det var en väldigt högklassig tävling. Vi var verkligen imponerade av de andra körerna, och därför var det en stor glädje för oss att vi klarade oss så här bra, säger Kronqvist.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03