Finlandspriset till Amos Rex

Amos Rex har berikat stadsbilden och -livet och premieras med Finlandspriset av kulturministeriet. Bild: Mika Huisman

Årets Finlandspris på 21 625 euro har delats ut till foto- och videokonstnären Marja Helander, cirkusartisten och koreografen Ilona Jäntti, dirigenten Klaus Mäkelä, designern och professorn Pirjo Kääriäinen, estradpoesikollektivet Helsinki Poetry Connection, teaterfestivalen Lainsuojattomat, bloggen Ruskeat tytöt, dansgruppen Raekallio Corp och "fenomenet" Amos Rex.

Kulturminister Hanna Kosonen delade ut Finlandspriserna.

– I år har Finlandspriset avsett att hedra både professionella konst- och kulturarbetare som gjort betydande karriärer och föregångarna inom den yngre generationen, säger hon i ett pressmeddelande.

I prismotiveringarna konstateras bland annat att Amos Rex är ett fenomen som på kort tid berikat stadsbilden och -livet och inspirerat både stora och små.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning