Finländskt seglingsteam besegrade norska kungen och tog VM-guld

Den norska kungen Harald V (andra från vänster) är en ivrig seglare. Bild: Felix Kaestle/dpa via AP

Vad har de finländska bröderna Harri och Markus Roschier gemensamt med norska kungen Harald V? Samtliga tävlade i VM i Tyskland och finländarna drog det längre strået.

Världsmästerskapen för klassiska åttameterssegelbåtar arrangerades i sjön Bodensee i Tyskland i början av juli. Den finländska besättningen med båten Luna under ledning av skepparen Harri Roschier tog hem guldet efter en jämn kamp. Under regattan tävlades nio lyckade starter.

– Tävlingen var överraskande jämn och Luna segrade i flera starter endast med några sekunders marginal, kommenterar skepparens bror och båtens delägare Markus Roschier.

Enligt Harri Roschier grundar sig teamets framgång på dess rutin.

– Vi har nu tränat med samma besättning i sex år mycket målmedvetet, aktivt och professionellt och använt lika mycket tid till att förbättra och optimera båten, berättar Roschier.

De övriga medlemmarna i Lunas besättning är Niko Roschier, Kenneth Thelen, Jouni Seppi, A-P Raitisto och Kimmo Viljamaa.

– Vårt team har förmågan att hålla sig borta från trubbel, tjuvstarter, protestsituationer och annan kalabalik och nu gav de jämna prestationerna ett mycket bra resultat.

Historien bakom båtarna i Sira-klassen är intressant. De klassiska åttametersbåtarna är ritade under första halvan av 1900-talet, men efterträddes av mer moderna åttametersbåtar. Som en slags protest mot de moderna båtarna och regelförändringar donerade den norska kungen Olav V en pokal som bar namnet på hans båt, Sira, till världsmästerskapen och därefter har VM även tävlats i Sira-klassen.

Olav V:s son, kung Harald V, går i faderns fotspår och är en ivrig seglare. Vid 81-års ålder är han fortfarande med och tävlar som skeppare för den ursprungliga Sira-båten. I Tyskland slutade den norska kungen trea i klassen, efter finländska Luna och tyska Wyvern, ledd av Eckhard Kaller.

De slutliga resultaten för VM-regattan i Tyskland hittas här.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning