Finländskt seglingsteam besegrade norska kungen och tog VM-guld

Den norska kungen Harald V (andra från vänster) är en ivrig seglare.Bild: Felix Kaestle/dpa via AP

Vad har de finländska bröderna Harri och Markus Roschier gemensamt med norska kungen Harald V? Samtliga tävlade i VM i Tyskland och finländarna drog det längre strået.

Världsmästerskapen för klassiska åttameterssegelbåtar arrangerades i sjön Bodensee i Tyskland i början av juli. Den finländska besättningen med båten Luna under ledning av skepparen Harri Roschier tog hem guldet efter en jämn kamp. Under regattan tävlades nio lyckade starter.

– Tävlingen var överraskande jämn och Luna segrade i flera starter endast med några sekunders marginal, kommenterar skepparens bror och båtens delägare Markus Roschier.

Enligt Harri Roschier grundar sig teamets framgång på dess rutin.

– Vi har nu tränat med samma besättning i sex år mycket målmedvetet, aktivt och professionellt och använt lika mycket tid till att förbättra och optimera båten, berättar Roschier.

De övriga medlemmarna i Lunas besättning är Niko Roschier, Kenneth Thelen, Jouni Seppi, A-P Raitisto och Kimmo Viljamaa.

– Vårt team har förmågan att hålla sig borta från trubbel, tjuvstarter, protestsituationer och annan kalabalik och nu gav de jämna prestationerna ett mycket bra resultat.

Historien bakom båtarna i Sira-klassen är intressant. De klassiska åttametersbåtarna är ritade under första halvan av 1900-talet, men efterträddes av mer moderna åttametersbåtar. Som en slags protest mot de moderna båtarna och regelförändringar donerade den norska kungen Olav V en pokal som bar namnet på hans båt, Sira, till världsmästerskapen och därefter har VM även tävlats i Sira-klassen.

Olav V:s son, kung Harald V, går i faderns fotspår och är en ivrig seglare. Vid 81-års ålder är han fortfarande med och tävlar som skeppare för den ursprungliga Sira-båten. I Tyskland slutade den norska kungen trea i klassen, efter finländska Luna och tyska Wyvern, ledd av Eckhard Kaller.

De slutliga resultaten för VM-regattan i Tyskland hittas här.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00