Finländsk överraskning bland världens 50 bästa stränder

Vattensamling i Ytterös vidsträckta sanddynsområde. Bild: Wikimedia Commons

Ytterö i Björneborg klarade sig bra när den brittiska tidningen The Guardians läsare valde de bästa stränderna i världen.

Vidsträckta sandstränder på tropiska breddgrader präglar The Guardians lista över sina läsares favoritstränder i världen.

Men med på listan finns också en överraskande uppstickare: finländska Ytterö. Den sex kilometer långa stranden i Björneborg – känd för sina vidsträckta sanddyner – får en framskjuten placering på listan: plats nummer 16, mitt emellan portugisiska Praia da Salema och Cala Gonone på Sardinien i Italien.

"När du föreställer dig en strandsemester är Finland inte det land man först kommer att tänka på. Trots det finns här en av de finaste sandstränderna i norra Europa. Östersjöns grunda vatten blir överraskande varma, och vindarna lockar surfare från hela Skandinavien", lyder en del av motiveringen.

The Guardians lista toppas av stranden Source d'Argent på Seychellerna i Indiska oceanen. Hack i häl kommer Dune du Pyla vid den franska Atlantkusten och Shoal Bay på Antigua i Karibiska havet.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46