Finländsk överraskning bland världens 50 bästa stränder

Vattensamling i Ytterös vidsträckta sanddynsområde.Bild: Wikimedia Commons

Ytterö i Björneborg klarade sig bra när den brittiska tidningen The Guardians läsare valde de bästa stränderna i världen.

Vidsträckta sandstränder på tropiska breddgrader präglar The Guardians lista över sina läsares favoritstränder i världen.

Men med på listan finns också en överraskande uppstickare: finländska Ytterö. Den sex kilometer långa stranden i Björneborg – känd för sina vidsträckta sanddyner – får en framskjuten placering på listan: plats nummer 16, mitt emellan portugisiska Praia da Salema och Cala Gonone på Sardinien i Italien.

"När du föreställer dig en strandsemester är Finland inte det land man först kommer att tänka på. Trots det finns här en av de finaste sandstränderna i norra Europa. Östersjöns grunda vatten blir överraskande varma, och vindarna lockar surfare från hela Skandinavien", lyder en del av motiveringen.

The Guardians lista toppas av stranden Source d'Argent på Seychellerna i Indiska oceanen. Hack i häl kommer Dune du Pyla vid den franska Atlantkusten och Shoal Bay på Antigua i Karibiska havet.

Svenska Sigtunaskolan lockar med högklassiga studier i anrik och internationell miljö

Intresserad av en internationell gymnasieutbildning och av att testa dina vingar utomlands? På svenska Sigtunaskolan Humanistiska Läroverket kan det förverkligas under trygga och inspirerande förhållanden som samtidigt öppnar många dörrar. 15.2.2019 - 09.22