Finländska unga litar på polisen och vill ogärna demonstrera

Minister Sanni Grahn-Laasonen tror att partierna och andra samhälleliga institutioner måste bli mer öppna och lyhörda för att få de unga att engagera sig. Bild: Antti Aimo-Koivisto/Lehtikuva

En internationell studie visar att finländska åttondeklassare litar mer på samhälleliga institutioner än jämnåriga i 23 andra länder gör.

När åttondeklassarnas samhällskunskaper testades kom de finländska ungdomarna på fjärde plats, efter Danmark, Taiwan och Sverige. Enligt den internationella studien är den samhälleliga aktiviteten ändå lägre i Finland.

– Studien visar att de ungas samhällskunskaper och deras tillit till samhälleliga institutioner hör till de bästa i världen. De unga är positivt inställda till jämställdhet och är i synnerhet intresserade av miljöfrågor. Men det finns mycket jobb kvar att göra för att öka deras samhällsengagemang, säger undervisningsminister Sanni Grahn-Laasonen enligt ett pressmeddelande.

Få unga är med i samhälleliga organisationer, klubbar eller grupper. Ifall de skulle engagera sig politiskt skulle det sannolikt handla om miljöfrågor. Intresset för att delta i lagliga eller olagliga manifestationer är minimalt, om de unga protesterar gör de helst det med hjälp av egna konsumtionsval. Om man talar om olagliga manifestationer kan var tionde tänka sig att sprejmåla väggar, blockera trafik eller ockupera offentliga byggnader.

De finska ungdomarna litar allra mest på polisen och försvarsmakten, allra minst på politiska partier och sociala medier. Tilliten till de samhälleliga institutionerna har ökat mellan 2009 och 2016.

Undersökningen ICCS, International Civic and Citizenship Education Study gjordes våren 2016, motsvarande gjordes 2009 och 1999. De finländska åttondeklassarna kom på delad första plats 2009.

I samtliga länder har flickorna bättre poäng än pojkarna, och sedan 2009 har skillnaden mellan pojkar och flickor ökat i alla nordiska länder.

I den finska undersökningen, som utfördes av Jyväskylä universitet, deltog 3 200 elever i 179 skolor, samt 2 200 lärare.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning