Finländska toppidrottare på läger i Sydafrika – "Vi följer noga med läget"

Finlands Friidrottsförbund säger sig följa med läget noga både vad gäller epidemiutvecklingen i Sydafrika och möjligheten att arrangera hemresorna. Bild: Pixabay

En del finländska toppfriidrottare har tvingats ställa in sitt deltagande i ett träningsläger i Sydafrika på grund av den nya virusvarianten omikron. Samtidigt befinner sig en grupp på plats i Sydafrika i en tid då allt fler flyg därifrån ställs in.

En grupp bestående av finländska toppfriidrottare, tränare och lagledning befinner sig för tillfället på ett träningsläger i Sydafrika. Sammanlagt består gruppen av 13 personer.

Enligt Tuomo Salonen, toppidrottarnas träningschef vid Finlands Friidrottsförbund, undviker gruppen att vara i kontakt med utomstående. Dessutom har man följt, och följer, noga med epidemiutvecklingen i landet.

Orsaken till att oro uppstått är den nya coronavirusvarianten omikron som ursprungligen hittades i Sydafrika och nu har spridit sig till ett flertal länder. Omikron har klassats som oroväckande av Världshälsoorganisationen WHO, och till följd av det har flera länder valt att stoppa flyg till och från södra Afrika.

Inställda flyg försvårar hemresa

Finlands Friidrottsförbunds verkställande direktör Harri Aalto är själv kvar i Finland. Han säger att det hemma i Finland finns en del toppfriidrottare som egentligen skulle ha rest i väg till träningslägret nu, men de har valt att antingen flytta eller ställa in sin resa.

Enligt Salonen som är på plats i Sydafrika har det i nuläget inte verkat uppstå problem med gruppens hemresor.

"Vi följer även med läget vad gäller hemresorna. Vi försöker få idrottarna hem till Finland i sådana grupper som flygförbindelserna tillåter. Hittills har det inte framkommit några uppgifter om att det skulle uppstå problem", säger han i ett pressmeddelande.

Aalto säger att förbundet ser till att planera om flygrutterna ifall det skulle bli aktuellt.

En del idrottare stannar hemma

Regeringen beslutade på söndagen att också Finland stoppar inresor från länder i södra Afrika. Finländska medborgare har ändå enligt grundlagen alltid rätt att återvända till sitt hemland, och därmed påverkas idrottarna inte av inresestoppet.

Gruppen som befinner sig i Sydafrika hade enligt Aalto hunnit åka i väg innan vetskapen om den nya virusvarianten började spridas. Då de återvänder till Finland kommer de att genomgå en obligatorisk hälsokontroll, vilken innebär coronatestning för att säkerställa att de inte är smittade av den nya virusvarianten. Dessutom kommer de att försättas i karantän.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning