Finländska småföretagare ordnande världens första hantverksmässa på nätet

Anne Nenonen är vd för företaget Paapo som säljer hantverksmaterial. Hon är en av sju driftiga företagare bakom nätmässan Kässämessut netissä. Bild: Antti Nenonen

Ett gäng finländska hantverkare lät sig inte avskräckas av inhiberade hantverksevenemang till följd av coronarestriktioner. I stället ordnade de världens första hantverksmässa på nätet vid namn Kässämessut netissä under den sista helgen i mars.

De flesta hantverksföretagare är egenföretagare som får sin största inkomst via försäljning på olika evenemang. När först Åbo hantverksmässa och sedan alla resterande hantverksevenemang under våren inhiberades till följd av restriktionerna för att minska spridningen av covid-19 drabbades hantverksföretagarna hårt.

– Vi hade redan beställt in varor som skulle säljas på mässorna, så något måste vi göra. Anniina Isokangas, vd för företaget PaaPii Design, samlade då sju av oss hantverksföretagare i en Facebookgrupp och föreslog att vi skulle ordna en mässa på nätet, säger Anne Nenonen, vd för företaget Paapo och en av de sju arrangörerna för Kässämessut netissä.

Med talkokrafter ordnade företagarna bakom företagen PaaPii Design, Paapo, Nuppu, Roo, Vinkee, Vernada och Pipoiksi webbmässan på bara några veckor. Hjälp fick de av samarbetspartnern Suomen Kädentaidot, som arrangerar Tammerfors årliga hantverksmässa.

Facebookgrupp som mässhall

För mässan skapades en webbsida med information om program och utställare. Olika sociala medier användes för att marknadsföra mässan och den så kallade mässhallen är en Facebookgrupp, där utställare gjort inlägg om sina produkter samt länkat till sina nätbutiker.

– Facebookgruppen fungerar bra som mässhall på grund av bland annat livevideo- och livediskussionsfunktioner. I gruppen kan kunderna också göra inlägg och kommentera vad de är intresserade av och på så sätt kan företagare och kunder hitta varandra, säger Nenonen.

Intresset för mässan har varit stort bland företagare. Sammanlagt deltog över 500 företag som utställare på nätmässan.

Programmet för den tre dagar långa webbmässan utformades så att den liknar en vanlig mässa så mycket som möjligt. På programmet stod bland annat virtuella företagsbesök, live-intervjuer och live-workshoppar där utställare till exempel visade hur man syr små tygpåsar.

– Vi har märkt att det går att göra ganska samma saker på nätet som på en vanlig mässa. Det krävs bara lite mer kreativitet. Vi försöker vara i kontakt med kunderna så mycket som möjligt till exempel genom att svara på frågor i live-chattar för att skapa en liknande känsla som när kunder pratar med en ansikte mot ansikte, säger Nenonen.

Enligt henne är det en väldigt annorlunda upplevelse att ordna och delta i en mässa på nätet. Hon har ingen tidigare erfarenhet av att ordna mässor men har deltagit som utställare på många mässor tidigare.

– Ur en utställares perspektiv är det spännande att inte behöva packa alla produkter och köra dem långa vägar till en mässa. I stället sitter jag hemma i min pyjamas och svara på kundfrågor och skickar i väg de produkter kunderna beställer, säger Nenonen.

Positiv respons

Både utställande företagare och kunder har varit mycket nöjda med nätmässan, vilket Nenonen är mycket glad över.

– Vi har fått mycket kommentarer och meddelanden av företagare som säger att de har sålt bättre än väntat och av kunder som upplever att konceptet var lyckat, säger hon.

För en del mässdeltagare har nätmässan till och med varit revolutionerande.

– Vi har fått meddelanden av människor som har sjukdomar eller funktionsnedsättningar som gjort att de aldrig tidigare har kunnat gå på en mässa, men nu har de kunnat delta för första gången, säger Nenonen.

Framtidsplaner på nätet

Enligt Nenonen är nätmässan ingen engångslösning utan kommer troligtvis bli ett årligen återkommande evenemang.

– Vi har redan massor med idéer på hur vi ska utveckla konceptet, så det blir säkert fler liknande mässor på nätet i framtiden, säger hon.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning