Finländska politiker kan tänka sig flygskatt

Mats Löfström (i mitten).Bild: LEHTIKUVA / Martti Kainulainen

Inget kategoriskt nej i Finlands riksdag. De svenskas Mats Löfström kritisk.

Finländska politiker i flera olika partier är försiktigt positiva till en flygskatt. Det visar tidskriften Tekniikka & Talous rundfråga till elva ledamöter i riksdagens trafikutskott.

De gröna i Finland har aktivt drivit på en flygskatt, men också socialdemokraternas Harry Wallin kan tänka sig en skatt på upp till tio procent. Vänsterförbundets Kari Uotila skulle lägga den kring 3–5 procent och Blå framtids Matti Torvinen tycker någon procents skatt på biljetter på över 500 euro skulle vara riktigt.

Den svenska riksdagsgruppens Mats Löfström går med Samlingspartiet och de Centerrepresentanter som motsätter sig flygskatt.

– Jag är emot punktskatter av det här slaget. De blir bara svåra att administrera, säger han. Vi måste arbeta mot flygets miljöpåverkan precis som inom sjöfarten, på global nivå.

Regioner som Åland, som Mats Löfström representerar, "förlorar i konkurrenskraft med dyrare flyg", säger han.

Ett snabbt plock bland flygpriserna visar att den skatt hans kolleger i utskottet förespråkar skulle göra en flygbiljett mellan Helsingfors och Mariehamn upp till i snitt 14 euro dyrare.

”Sälj din gamla bostad före du köper ny!”

Fastighetsförmedlingen Kotijoukkue är på alla sätt nyare, fräschare och mer dynamiskt men gamla goda råd och sunt förnuft är fortfarande en av grundstenarna i bobytarbranschen. Än gäller den gamla devisen att sälja sin gamla bostad förrän man köper ny. Ingen vill bli i fällan mellan två bostäder. 1.11.2018 - 09.42