Finländska politiker kan tänka sig flygskatt

Mats Löfström (i mitten). Bild: LEHTIKUVA / Martti Kainulainen

Inget kategoriskt nej i Finlands riksdag. De svenskas Mats Löfström kritisk.

Finländska politiker i flera olika partier är försiktigt positiva till en flygskatt. Det visar tidskriften Tekniikka & Talous rundfråga till elva ledamöter i riksdagens trafikutskott.

De gröna i Finland har aktivt drivit på en flygskatt, men också socialdemokraternas Harry Wallin kan tänka sig en skatt på upp till tio procent. Vänsterförbundets Kari Uotila skulle lägga den kring 3–5 procent och Blå framtids Matti Torvinen tycker någon procents skatt på biljetter på över 500 euro skulle vara riktigt.

Den svenska riksdagsgruppens Mats Löfström går med Samlingspartiet och de Centerrepresentanter som motsätter sig flygskatt.

– Jag är emot punktskatter av det här slaget. De blir bara svåra att administrera, säger han. Vi måste arbeta mot flygets miljöpåverkan precis som inom sjöfarten, på global nivå.

Regioner som Åland, som Mats Löfström representerar, "förlorar i konkurrenskraft med dyrare flyg", säger han.

Ett snabbt plock bland flygpriserna visar att den skatt hans kolleger i utskottet förespråkar skulle göra en flygbiljett mellan Helsingfors och Mariehamn upp till i snitt 14 euro dyrare.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning