Finländska lottovinnare placerar gärna sina pengar – välgörenhet lockar färre

Bild: Veikkaus

På midsommardagen kan en lycklig finländare vinna fem miljoner euro på lotto. Sannolikt kommer de pengarna att placeras i aktier eller fonder.

Eftersom lördagens lottodragning inte resulterade i någon fullträff stiger nu vinsten till midsommar.

En fullträff på midsommardagen resulterar i ett tillskott på fem miljoner euro på kontot.

En klar majoritet, hela 86 procent, av storvinnarna i Finland väljer att placera åtminstone en del av vinsten i aktier eller fonder.

Det framgår av en undersökning som Veikkaus gjort bland de personer som vann över 500 000 euro på Lotto under åren 2017–2018.

Näst populärast är det att köpa sig en ny bil. 66 procent av de vinnare som deltog i undersökningen uppgav sig ha gjort det. Det populäraste bilmärket var då Audi, näst populärast var Mercedes Benz och på tredje plats kom Nissan.

Det tredje vanligaste alternativet är att spendera åtminstone en del av vinsten på en utlandsresa. 60 procent av vinnarna sade sig ha gjort det. Sol och bad var då det som lockade allra mest. Spanien var det resmål dit flest lottovinnare rest. Italien kom på andra plats och Grekland på tredje.

Märkbart mindre vanligt är det att donera vinstpengar till välgörenhet. 49 procent av vinnarna sade sig ha donerat en del av vinstsumman till någon form av välgörenhet.

Lotto är det populäraste penningspelet i Finland och har spelats i Finland i över 45 år. Historiens största vinst hittills är 15,5 miljoner euro. Den vann en man i Lojo i februari 2019.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning