Finländska lottovinnare placerar gärna sina pengar – välgörenhet lockar färre

Bild: Veikkaus

På midsommardagen kan en lycklig finländare vinna fem miljoner euro på lotto. Sannolikt kommer de pengarna att placeras i aktier eller fonder.

Eftersom lördagens lottodragning inte resulterade i någon fullträff stiger nu vinsten till midsommar.

En fullträff på midsommardagen resulterar i ett tillskott på fem miljoner euro på kontot.

En klar majoritet, hela 86 procent, av storvinnarna i Finland väljer att placera åtminstone en del av vinsten i aktier eller fonder.

Det framgår av en undersökning som Veikkaus gjort bland de personer som vann över 500 000 euro på Lotto under åren 2017–2018.

Näst populärast är det att köpa sig en ny bil. 66 procent av de vinnare som deltog i undersökningen uppgav sig ha gjort det. Det populäraste bilmärket var då Audi, näst populärast var Mercedes Benz och på tredje plats kom Nissan.

Det tredje vanligaste alternativet är att spendera åtminstone en del av vinsten på en utlandsresa. 60 procent av vinnarna sade sig ha gjort det. Sol och bad var då det som lockade allra mest. Spanien var det resmål dit flest lottovinnare rest. Italien kom på andra plats och Grekland på tredje.

Märkbart mindre vanligt är det att donera vinstpengar till välgörenhet. 49 procent av vinnarna sade sig ha donerat en del av vinstsumman till någon form av välgörenhet.

Lotto är det populäraste penningspelet i Finland och har spelats i Finland i över 45 år. Historiens största vinst hittills är 15,5 miljoner euro. Den vann en man i Lojo i februari 2019.

Annons: Såhär insjuknar man på din hemort – ta reda på vilken folksjukdom som är hotet för dig

Man mår olika på olika håll i Finland. På kartan kan du se vad man insjuknar i på din hemort! Du kan också testa vilka dina största hälsorisker är. Våra specialister ger också tips för förebyggande av folksjukdomar. 4.2.2020 - 10.49

Mer läsning