Finländska lagen får jaga VM-framgångar på hemmaplan i höst

Minetit vann VM-guld på hemmaplan 2017. Bild: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Helsingfors står värd för VM i estetisk truppgymnastik i november. Ursprungligen var det Italien som skulle arrangera mästerskapen men på grund av coronaläget i landet flyttas tävlingarna till Finland.

Finland hör till stormakterna inom estetisk truppgymnastik. I VM 2019 i spanska Cartagena slutade Minetit tvåa och OVO Team trea.

Finland har sammanlagt vunnit tio VM-guld sedan VM-tävlingarna inleddes år 2000 och bara fyra gånger i VM-historien har Finland tvingats resa hem från mästerskapen utan medalj i bagaget.

Därför är förväntningarna högt uppskruvade inför hemmamästerskapen som ska avgöras i Ishallen i Helsingfors 19–21 november i år.

"Vi räknar med att coronasituationen är så pass bra i slutet av året att vi kan arrangera VM på ett säkert sätt som en del av gymnastikens 125-årsjubileum. Vi kommer att arrangera en gymnastikuppvisning i Ishallen samma veckoslut och i Tölö sporthall kommer det att finnas möjlighet att testa på gymnastik", säger gymnastikförbundets verksamhetsledare Maria Laakso i ett pressmeddelande.

Senast Finland arrangerade VM i estetisk truppgymnastik var 2017 och då var mästerskapet slutsålt.

"Vi siktar på att nå samma stämning som då och att ta hem VM-guldet", säger Laakso.

Det blir tredje gången Helsingfors står värd för VM i estetisk truppgymnastik. Huvudstaden var värd år 2000 då grenens första VM-tävlingar avgjordes och stod värd också för fyra år sedan.

"Jag är glad över att Helsingfors får stå värd för VM-tävlingarna. Trots att epidemiläget är svårt just nu är det viktigt att bygga för framtiden och visa att vi kan arrangera säkra evenemang i framtiden", säger Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori i pressmeddelandet.

Nästan 50 lag från 13 länder förväntas delta i VM i Helsingfors. De finländska representanterna väljs efter granskningstävlingarna 11:e och 25:e september.

2000 Helsingfors.

2006 Tammerfors.

2013 Lahtis.

2017 Helsingfors.

2021 Helsingfors.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bred efterfrågan på stugor gynnar den som vill sälja

Mer läsning