Finländska finalister tävlar om nordiskt matpris

Fjorton finländare kvalade för finalen i den nordiska mattävlingen. Bild: Kustens mat/SPT

Totalt 48 nominerade tävlar i den nordiska mattävlingen som ordnas för andra gången. Sju av bidragen är från Finland och sju är från Åland.

Det nordiska matpriset EMBLA överräcks den 1 juni i Reykjavik. Totalt anmäldes 320 bidrag från alla nordiska länder, varav 52 är från Finland. Åland deltar i tävlingen som ett eget område. Tävlingen består av sju tävlingskategorier. Finalisterna har utsetts av en nationell jury med medlemmar från alla de nordiska länderna.

– Nivån på Finlands finalister är mycket hög. Dessutom visar de finländska bidragen på vilken imponerande bredd och vilket kunnande det finns inom vår mat- och dryckesbransch, säger jurymedlemmen Johan Åberg på MTK i ett pressmeddelande.

Det går att bekanta sig med alla de 48 nominerade tävlarna på EMBLAS webbplats.

Nordisk råvaruproducent

Hauhalan Hanhifarmi. Hauhala gåsfarm har specialiserat sig på etisk uppfödning av frigående gäss och genom sitt toppkunnande har företagarparet Virpi ja Antti Rantalainen kontroll över hela produktionskedjan ända från gåshonan, ruvning av ägg och uppfödning av gässen till slakt, styckning, tillverkning av patéer samt försäljning och marknadsföring.

Nordisk matentreprenör

Silmusalaatti Snafu Oy. Silmusalaattis groddsallader, odlade av ekoodlare Samuli Laurikainen, är en blandning av olika skott av bl.a. broccoli, alfalfa, rädisa som enbart kräver färskt vatten och ekologiska frön för att bli en färdig energieffektiv produkt.

Nordisk mathantverkare

Ainoa Winery: Ainoa Winery hyllar det nordiska köket genom att använda lokala ingredienser såsom bär och rotsaker för att skapa extraordinära viner som med rena smaker av den nordiska skogen och naturen förgyller en måltid.

Nordisk matkommunikatör

Skördekalendern Satokausikalenteri, som har sålts i över 120 000 exemplar och har blivit en av de

största digitala gemenskaperna som organiskt når över 700 000 följare varje månad, har via sin konsumentkommunikation lyckats bidra till att finländarnas konsumtion av grönsaker har ökat.

Nordisk mat till många

Utbildningscentret Salpaus måltidsservice, som sedan 2016 har utvecklat recept med inhemska proteinväxter för yrkeskök och bagerier, har tack vare sitt utvecklingsarbete gett användningen av inhemska proteinväxter ett lyft ochspridit kunskap och ny praxis till såväl utomstående instanser som husets egna studerande och till stora offentliga evenemang.

Nordisk matdestination

Slow Food Festival Fiskars. Slow Food-filosofin om god, ren och rättvist producerad mat genomsyrar hela festivalen som haft tiotusentals besökare och som har samlat områdets producenter och gjort hela Fiskars-området till en central matdestination.

Nordisk mat till barn och unga

Hävikki-battle, Motiva Oy: Hävikki-battle har tack vare sitt populära koncept inspirerat över 6 600 skolbarn i nionde klass i huslig ekonomins valbara grupper att tillreda måltider av matsvinn, lära sig att minska matsvinn genom att använda slumpmässiga råvaror, och att delta i #hävikkibattle2018-bildtävlingen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Med sikte på en hållbar framtid – ingenjörerna visar vägen

Mer läsning