Flygkraschen i Zimbabwe – "Vi har förlorat en omtyckt vd, chef och vän"

Pekka Ojanpää var vd för Lassila & Tikanoja. Han omkom i flygolyckan i fredags. Bild: Lehtikuva/Emmi Korhonen

Av de fyra finländska män som omkom i flygolyckan i Zimbabwe i fredags var tre direktörer i näringslivet medan en var advokat. Deras jaktresa fick ett tragiskt slut då planet kraschade av hittills okänd anledning. Finska olycksutredare har ännu inte fått kontakt med mortparten i landet.

Pekka Ojanpää, vd för Lassila & Tikanoja, UPM-direktören Heikki Vappula och två andra finländare, alla i 50-årsåldern, förolyckades på fredagen då flygplanet de färdades i kraschade i ödemarken, nära en guldgruva i södra Zimbabwe. Enligt uppgifter i massmedia befann sig kvartetten på jaktresa under ledning av planets pilot som jobbade i jaktsafaribranschen. Även piloten från Zimbabwe omkom.

"Tragiska nyheter om fyra finländare som har omkommit i en flygolycka i Zimbabwe", kommenterar utrikesminister Timo Soini (Blå) på Utrikesministeriets Twitterkonto där han framför sitt deltagande i sorgen.

Utrikesministeriet bekräftade i lördags att fyra finländare hade omkommit, men myndigheterna gick inte ut med namnen. Det gjorde däremot de börsbolag som förlorat nyckelpersoner i sin operativa ledning. Lassila & Tikanoja skriver i ett pressmeddelande att man fått sorgebudet att vd Pekka Ojanpää har omkommit i en flygolycka under sin semester i Zimbabwe, och framför sina kondoleanser.

– Vi har förlorat en omtyckt vd, chef och vän. Det är mycket svårt att förstå, och hela personalen sörjer Pekka och tar del i hans närmastes förkrossande sorg, säger direktören för samhällsrelationer Jorma Mikkonen.

Heikki Vappula hade hand om bland annat UPM:s cellulosaverksamhet. Han omkom i flygolyckan i Zimbabwe. Bild: Lehtikuva/Trond H. Trosdahl

Ojanpää hann leda Lassila & Tikanoja i sju år. Han skulle ha slutat nästa vecka för att ta över som vd för bolaget Suominen. På grund av Ojanpääs frånfälle kommer ekonomidirektören Tuomas Mäkipeska att gå in som vd fram till årsskiftet varefter Eero Hautaniemi tar över.

Heikki Vappula direktör för bioraffineringsenheten vid UPM, förolyckades också i Zimbabwe. UPM framför sina kondoleanser via ett pressmeddelande där vd Jussi Pesonen uttrycker sin tacksamhet för Vappulas insats under tolv år. Vappula jobbade tidigare för Nokia. Pesonen beskriver honom som en visionär och en ledare som törstade efter resultat.

– Såväl hans kolleger som affärspartner över hela världen kommer att sakna hans insikter och energi. Det finns inte ord för den här tragedin, säger Pesonen och uttrycker bolagets deltagande i de anhörigas sorg.

Mulet väder?

Enligt Helsingin Sanomat omkom också en jurist som tillika var delägare i en större advokatbyrå. Enligt Ilta-Sanomat var den fjärde finländaren Finlandschef för ett internationellt bolag i it-branschen och även vd. Han ska ha haft lång erfarenhet av branschen.

HS har talat med en vän till mannen som flög planet som säger att han var en mycket erfaren pilot och proffs på jaktresor, designade för turister. Han ska ha grundat en mindre organisation för att skydda Zimbabwes noshörningar från tjuvjakt. Hans företag Buffalo Range Safaris arrangerar bland annat troféjakt, en laglig med omdiskuterad form av jakt.

Myndigheterna i Zimbabwe utreder varför planet finländarna färdades i, en Cessna, störtade i provinsen Masvingo i södra Zimbabwe. Enligt sajten Zimlive var planet på väg från flygplatsen Buffalo Range i Chiredzi till Victoriafallen som gränsar till Zambia.

Den finländska generalkonsulns hustru Sally Ward säger till nyhetsbyrån AFP att det var mulet väder vid tidpunkten för olyckan och att planet försökte ta sig ovanför molnen. Inga myndigheter har veterligen bekräftat detta.

Till nyhetsbyrån STT säger polisens informatör i Zimbabwe, Paul Nyath, att polisen inte misstänker brott. Enligt honom var vädret bra vid olyckan.

Plantypen oklar

Olycksutredningscentralen i Finland hade inte heller på söndagen fått kontakt med Zimbabwes luftfartsmyndigheter men utgår från att samarbetet kan inledas på måndag.

– Vi väntar på att etablera kontakt. Om det här hade hänt i Finland och det hade varit zimbabwier som dött skulle vi ha tagit kontakt med vår motpart i Zimbabwe. Jag vet inte varför de inte har hört av sig, kanske är de överarbetade, säger direktör Veli-Pekka Nurmi till HBL.

I medier har det förekommit skiftande uppgifter om olycksplanets typ. Än har det hetat att det var en Cessna 182, än Cessna 206. Nurmi känner inte till plantypen, men är skeptisk till tanken på att det hade varit en Cessna 182:

– Det är ett så litet plan med bara fyra sittplatser, men de var fem i planet, och de hade väl en hel utrustning med sig. Det är svårt att tro att de skulle ha trängt in sig i ett så litet plan. Cessna 206 är lite större med plats för sex personer, men som sagt, jag vet inte vilken plantyp det var.

Flygplanet med de fyra finländarna som kraschade var på väg till Victoriafallen i Zambezifloden som gränsar mellan Zimbabwe och Zambia. Bild: Lehtikuva/AFP/Zinyange Auntony

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Högklassigt och hållbart direkt från producenten

Mer läsning