Finländska amatörastronomer fann nytt norrskensfenomen

Bild: Kari Saari/Helsingfors universitet

Finländska norrskensskådare har tillsammans med rymdforskare funnit en ny norrskensform.

Norrskensskådare i Finland har upptäckt en ny form av norrsken. Helsingfors universitet berättar om upptäckten på sin webbplats.

Det nya fenomenet fick namnet "dyner". Dynerna befinner sig sannolikt på omkring hundra kilometers höjd och består av syreatomer som svallar i vågor och får sitt sken från partiklar som strömmar från solen.

Bild: Pirjo Koski/Helsingfors universitet

Upptäckten gjordes i samarbete mellan amatörastronomer och Helsingfors universitet. Det hade redan tidigare funnits tecken på att en norrskensform som skådats i Finland saknade kategori. Nu kunde detta bekräftas.

– Det var en av de mest oförglömliga stunderna i vårt gemensamma forskningsarbete när fenomenet uppenbarade sig och vi kunde betrakta det i realtid, beskriver amatörastronomen Matti Helin.

Norrskensskådarna kontaktade genast Minna Palmroth, professor i beräkningsrymdfysik vid Helsingfors universitet. Man började utreda fenomenet och norrskensskådarnas observationer kombinerades med vetenskapliga metoder. Helin liknar projektet vid att lägga pussel eller utföra detektivarbete.

– Varje dag fann vi nya bilder, nya idéer. Och slutligen öppnade sig fenomenet för oss, berättar Helin.

Bild: Jani Närhi/Helsingfors universitet

Fenomenet fotograferades samtidigt i Letala och Ruovesi, och man kunde se samma detalj i norrskensformen. Maxime Grandin, postdoktoral forskare i Palmroths grupp, identifierade stjärnorna bakom norrskenet, och deras riktning och höjd fastslogs med hjälp av ett planetarieprogram. Sedan kunde man använda stjärnorna som referenspunkter för att bestämma fenomenets höjd och omfattning.

Grandin räknade ut att norrskensdynerna befann sig rätt lågt nere, på omkring hundra kilometers höjd i mesosfärens övre skikt. Vågfältets våglängd uppmättes till 45 kilometer.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Pionjären inom styling

Mer läsning