Finländsk tv-serie nominerad till en internationell Emmy

Antti Luusuaniemi och Kari Ketonen spelar huvudrollerna och har också skrivit manus. Bild: Johanna Kannasmaa

Yle Draamas komediserie Betrodd man (Luottomies) är den enda nordiska tv-serien nominerad för en internationell Emmy i år.

Luottomies vars engelska titel är Wingman är nominerad i kategorin short form-serier.

– Fantastiskt att finsk humor förutom att tilltala de inhemska tittarna också går hem internationellt, kommenterar seriens producent Matti Kajander i ett pressmeddelande. Serien har utvecklats särskilt för Yle Arenan.

Chefen för Yles kreativa innehåll Ville Vilén säger i samma pressmeddelande att humor har svårt att gå hem i andra länder.

– Därför känns det fint att en Yle-komediserie uppmärksammas internationellt för andra gången. I fjol belönades serien Donna, som producerats för Yle av produktionsbolaget Production House, med diversitetspriset på Mipcom-mässan i Cannes.

De internationella Emmy-priserna delas ut vid en gala i New York den 25 november.

Luottomies handlar om grannarna Juha "Juhis" Koski (Kari Ketonen) och Tommi Mäkinen-Renwall (Antti Luusuaniemi). De hamnar ofta i pinsamma vardagssituationer, då de bara har att välja mellan dåliga alternativ.

För manuset står Kari Ketonen och Antti Luusuaniemi och serien har regisserats av Jalmari Helander.

Luottomies första och andra säsong kan ses tillsvidare på Yle Arenan över hela världen. Serien finns också textad till engelska under sin engelska titel Wingman.

Det är sällsynt att finländska tv-program är nominerade till en Emmy. År 2008 vann Staraoke som första finska serie pris vid International Emmy Awards.

De internationella Emmy-priserna delas ut av samarbetsorganisationen International Academy of Television Arts & Sciences. I år är 44 kandidater från 21 länder nominerade i 11 kategorier.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning