Att evenemanget i år ordnas även i Borgå kan enligt producenten Srba Lukic ses som en historisk händelse.

– Borgå kan anses vara den finländska formgivningens födelseplats, det är här dess rötter finns. Iris-fabriken som år 1897 inledde tillverkning av keramik och möbler var pionjären.

Under 1950- och 1960-talen följde den gyllene perioden då finländsk konstindustri skördade stora internationella framgångar. Kunnandet lever vidare och en del av helheten är Ornamo, som med evenemang så som Design Joulu ger synlighet inte bara åt egna medlemmar utan åt modern finländsk formgivning och design överlag.

Från akustiska möbler..

De sammanlagt omkring 160 utställarna representerar ett brett kunnande med allt från arbeten i keramik, glas och trä till specialmöbler, skor och funktionella kläder.

Lahtisbaserade Evavaara Design hör till föregångarna inom design av akustiska möbler och kommer att vara på plats både i Borgå och Helsingfors.

– Eftersom Habitare-mässan blev inställd i år är det ett sätt för oss att träffa vår målgrupp. Vi deltog i några mässor i Paris under hösten, men det är trevligt att det också ordnas något på närmare håll, säger vd:n och designern Antti Evävaara.

Företagets första akustiska stol lanserades 2002 och produktfamiljen som går under namnet sshhh har fortsatt växa sedan dess. Möblerna som stänger ute buller och ger möjlighet att jobba eller studera ostört återfinns bland annat på flygplatser, hotell, bibliotek och i öppna kontorslandskap.

..till funktionella kläder

Heli Vähäsilta startade klädföretaget Silver Clothing efter att själv ha fått diagnosen melanom 2015.

– Jag märkte att de UV-skyddade kläderna som fanns på marknaden alla var avsedda för badstranden eller för idrott och tyckte att det behövdes kläder med UV-skydd även för andra situationer.

Resultatet blev en kollektion klassiska och tidlösa damkläder som förutom att ha mekaniskt UV-skydd är lätta att klä på sig även om man inte är så rörlig. En specialitet är byxorna som man lätt justerar till rätt längd utan att själv vara sykunnig eller äga en symaskin.

Silver Clothing deltog i det senaste Design Joulu-evenemanget och återfinns i år både i Borgå och Helsingfors.

– Eftersom våra kläder är sådana som behöver förklaras passar evenemanget oss. Det finns möjlighet att prata med kunderna och det är ju dem vi finns till för, säger Heli Vähäsilta.

För den medvetna konsumenten

Design Joulu-evenemanget ger besökaren möjlighet att upptäcka nya guldkorn inom finländsk formgivning och design. Många av de medverkande är små aktörer och kan på egen hand inte tävla med de stora då det gäller publicitet och marknadsföring.

– Chansen att träffa tillverkaren bakom produkten och få direkt information om ursprung, material och tillverkningsprocess ger ett mervärde som brukar vara uppskattat, säger Srba Lukic och projektchef Petra Ilonen.

Fokuseringen på hållbarhet och kvalitet med tillverkning som sker småskaligt eller i egen studio eller ateljé, är en annan röd tråd som väcker genklang.

– Vill man förse sig med föremål för en hållbar vardag är Design Joulu-evenemanget definitivt platsen att besöka, säger Petra Ilonen.

För mer info: tid.fi, ornamo.fi

Klädföretaget Silver Clothings inriktning är funktionalitet samt hållbara och högklassiga material. Bild:

Bild:

Keramiker Riitta Talonpoika deltar i Design Joulu-evenemanget med handgjorda ljuskransar i genomskinligt porslin. Bild:

Saara Kantolas och Bruno Beaugrands företag Lumi Accessories är internationellt känt för sina väskor. Bild: