Finländsk elbuss bäst i klassen

Linkkers utvecklingsdirektör Kimmo Erkkilä tror att företagets buss kommer att sälja bra eftersom den är den energieffektivaste på marknaden. Bild: Bo Ingves

Den färska finländska elbusstillverkaren Linkker har redan levererat elbussar till Köpenhamn, huvudstadsregionen och Åbo. Fem bussar tillverkas med destination Luleå och bussar har beställts bland annat till Frankrike och Singapore.

– Vår buss är från grunden planerad att drivas med el. Vi sticker inte under stol med att den är lättast i sin storleksklass och laddar batterierna snabbast, säger Linkkers utvecklingsdirektör Kimmo Erkkilä.

Just nu är flera stora konkurrensutsättningar på gång i Europa så bolaget kan snart ha goda nyheter att komma med.

– Vi tävlar med konkurrenter som Volvo och andra stora tillverkare. Vi har dock alla chanser att lyckas eftersom vi också tidigare har vunnit motsvarande konkurrensutsättningar, säger Erkkilä.

Lättast

Erkkilä säger att en förklaring till framgångarna är att Linkkers buss är den enda bussen i tolvmetersklassen som väger under tio ton. Den är upp till 30 procent lättare än vissa konkurrenter.

– I vår buss är underredet integrerat i bussen och vi använder huvudsakligen aluminium som material. I vår nyaste version finns inga järnbalkar alls. Matematiken är enkel: Ju lättare buss, desto mindre batterieffekt krävs. Mindre batterier är i sin tur billigare i inköp och laddas snabbare än större batterier, säger han.

Företaget är officiellt grundat 2014 men utvecklingsarbetet inleddes redan i det Tekes-finansierade projektet eBus som startade 2011 med VTT som primus motor och Erkkilä som en av drivkrafterna i teamet.

Den elbuss som gjordes inom ramen för projektet var egentligen en konverterad dieselbuss. Den fick så bra respons för sina innovationer inom eldriften att projektteamet beslöt att skapa en riktig affärsverksamhet och utveckla en eldriven buss från grunden.

– Det första riktiga verksamhetsåret var en riktig karusell då vi samlade ihop samarbetspartner från den finska industrin för att tillsammans utveckla världens bästa elbussteknik, säger Erkkilä.

Marknaden exploderar

Linkkers prototypverkstad finns i den konkursade busstillverkaren Lahden Autokoris gamla karossfabrik i Villähde utanför Lahtis. För serieproduktionen står kontraktstillverkaren Fortaco i Sastamala i Birkaland. Bolaget gör bland annat tunga maskiner för Sandvik.

Elmotorerna är utvecklade av Villmanstrandföretaget Visedo som tillverkar avancerade eldriftsystem för bland annat fartyg och tunga fordon. Något om företagets kompetens säger det faktum att det sedan i höstas hör till danska jätten Danfoss.

Till Linkkers konkurrenter hör företag som holländska VDL, polska Solaris och svenska Hybricon samt Volvo. Dessutom gör snart sagt alla busstillverkare någon form av elbussar.

– Det beräknas att marknaden för batteridrivna elbussar kommer att explodera. Vi arbetar nu för att ha en så bra position som möjligt när det stora suget kommer. Till exempel HRT opererar cirka 1 300 bussar och har sagt att en fjärdedel av dem ska vara eldrivna 2025, säger Erkkilä.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03