Finlandsfödda Karin Collins: Vi springer mot slutet med brexit

– Alla vet att brexit är fel, säger Finlandsfödda Karin Collins. När Karin Collins, som är bosatt i England, drabbades av hemlängtan försökte hon stilla den genom att skriva en bok.

Tre år fyllda var Karin Collins då hon ensam fick tillbringa en sommar hos sin farmor i Hangö. Från den sommaren minns Collins bland annat hur hon satt på pakethållaren bakom farmors rygg när denna cyklade i väg på olika ärenden i Hangö.

"Sträck ut benen så att de inte fastnar i bakhjulet!" hojtade farmor medan hon trampade, och den lilla Karin lydde.

– Hangö var en så annorlunda stad på den tiden. Det fanns cyklande tanter och farbröder överallt och folk kände varandra på ett annat sätt än i dag. Min farmor kunde ingen finska men klarade sig bra ändå, säger Karin Collins.

– Då bestod Hangö av utspridda byar, alla med egen butik och eget postkontor. I dag är allt det borta.

Hemma hos Karin Collins i New Forest i England står en liten staty, hemförd från Senegal av hennes gammelmorbror. Karin Collins mammas morbror var bördig från Hangö men gick till sjöss redan i unga år och seglade över hela världen.

Han fick också fungera som inspiratör för porträttet av sjömannen Evert, en av bipersonerna i Karin Collins debutroman Flickan på udden.

Mammasaknad

Huvudperson i Flickan på udden är lilla Lo som tillbringar en sommar hos tant Märta i Hangö. Tidpunkten är det sena 1970-talet och via brev från sjömannen Evert, brev som skrivits redan på 1950-talet, rullas en sorglig och thrillerartad historia upp.

Fonden är sommar-Hangö med sina parker, stränder och buttra invånare, registrerade av lilla Lo som lider av svår saknad efter sin mamma och inte kan läsa av underliggande intriger och konflikter.

– Lo är inte jag men visst har hon drag lånade av mig. Jag minns hur det var att vara liten och inte kunna finska.

Karin Collins föräldrar är båda bördiga från Hangö och Collins tillbringade barndomens somrar och jullov där. Trots att hon och hennes familj bott i England sedan början av 2000-talet har kärleken till Hangö bestått.

– Hangö är viktigt och jag åker hem två gånger per år. Extra viktigt för mig är att barnen följer med.

Inte simultantolk

I England hamnade Karin Collins efter att ha slutfört sina studier vid Åbo Akademi. Hennes dåvarande pojkvän, som numera är hennes man, bodde med henne i Åbo under studietiden. Efter avklarade studier tyckte Karin Collins att livet skulle bli enklare för dem båda om de bosatte sig i makens hemland.

– Jag ville inte ha ett liv som ständig simultantolk. Det var lättare för mig att komma in i det engelska samhället än det var för honom att komma in i det finska samhället.

I dag bor familjen i New Forest på den engelska sydkusten. Karin Collins arbetade länge med marknadsföring i det företag hennes man grundade under åren i Finland men har nu blivit författare på heltid.

Att marknadsföra de egna böckerna är inte lika lätt som att marknadsföra mjukvara.

– Nej, marknadsföring för egen räkning känns lite obekvämt, erkänner Collins.

Nästa bok är på gång och också den utspelar sig i Hangö.

– Det känns rätt och lätt att hålla sig till Hangö. Fast nu är både tidpunkterna och personerna andra. Den nya boken utspelar sig på 1980-talet.

I slutet av mars genomförs brexit och Karin Collins ryser när Storbritanniens utträde ur EU på kommer på tal.

– Det känns som att bevittna ett land som skär sig själv i armen. Alla vet att brexit är fel, ändå springer vi mot slutet.

Profil

Karin Collins

Ålder: 43 år.

Familj: Man och två barn.

Bor: I New Forest på Englands sydkust, mellan Southampton och Bournemouth.

Aktuell: Med debutromanen Flickan på udden. Boken utkommer på Schildts & Söderströms förlag i mars.

Senast lästa bok: Nine perfect strangers av Liane Moriarty.

Favoritförfattare: Elizabeth Strout, Maggie O’Farrell och Stephen King som berättare. Mina barn tycker väldigt mycket om Malin Klingenbergs Älgflickan.

Bäst i England: Vänligheten, artigheten och öppenheten, fastän engelsmännen inte själv tror det. Skillnaden jämfört med Finland är enorm – i England får man hjälp med barn och bagage men i Finland blir man undanskuffad.

Sämst i England: Brexit, och att det är mycket trafik och mycket folk. Det är svårt att lära sig att en sträcka kan ta två eller sex timmar med bil, beroende på hur många som är i rörelse. Och så skräpar folk ner miljön ganska mycket.

Gillar: Långa promenader med hundarna. Och ett glas gin&tonic under en filt, i sällskap med Netflix.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03