Finlandsarenan kör i gång för fjortonde gången

Diskussionerna under Finlandsarenan 2018 lockade till sig 67 000 personer. Bild: Ari Sundberg/SPT

På måndag kör den samhälleliga diskussionsveckan Finlandsarenan i gång i Björneborg. Temat för i år är framtidens kunnande och innovationer.

Nu samlas finländska samhälls- och politikintresserade i Björneborg för fjortonde år i rad. Det är åter dags för den samhälleliga diskussionsveckan Finlandsarenan, som precis som tidigare år ordnas i Björneborg.

Temat för i år är framtidens kunnande och innovationer. Under fem dagar får allmänheten ta del av aktuella diskussioner och debatter. Det utlovas även en hel del annat: musik, idrott och olika uppträdanden är bara en bråkdel av allt vad som står på programmet.

Svenskspråkigt program

En stor del av diskussionerna går på finska, men även svenskan finns med på ett hörn.

Folktinget deltar i år för åttonde gången och koordinerar stora delar av det svenska programmet under veckan. Tillsammans med Svenska Kulturfonden i Björneborg, Schildts & Söderströms, Yrkeshögskolan Novia och Luckan ordnar Folktinget under veckan flera svenskspråkiga diskussioner.

Den första svenska diskussionen ordnas direkt på måndag och går under temat "Hur mår demokratin i Finland".

Även Café Svenskfinland står öppet på Medborgartorget under hela veckans gång.

Populärt, men kostsamt

Grundtanken med Finlandsarenan är att diskutera Finlands framtid under lätt stämning och samtidigt njuta av sommarsolen.

I fjol besökte hela 67 000 finländare evenemanget, vilket var ett lägre besökarantal än normalt, troligen på grund av den kraftiga värmeböljan som rådde då. Året innan tog hela 74 000 finländare del av evenemanget.

En hel del offentliga pengar går också åt under evenemangsveckan. Enligt Helsingin Sanomat spenderade statliga organisationer närmare 600 000 euro på fjolårets Finlandsarena. Enbart hotellvistelser kostade 140 000 euro.

Till exempel Försvarsmakten spenderade totalt över 100 000 euro. Mest offentliga pengar spenderade Veikkaus, för deras del gick den totala summan upp till 130 000 euro. Folkpensionsanstalten fanns också med bland de mest frikostiga och spenderade totalt 68 000 euro.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning