Finlandsarenan en chans att skylta med det finlandssvenska

Sandra Bergqvist hoppas att finskspråkiga ska komma och diskutera under Finlandsarenan. Bild: Ari Sundberg/SPT

I dag inleds Finlandsarenan. De finlandssvenska aktörerna som medverkar ser politikerveckan i Björneborg som en möjlighet till djupare samhällsdiskussioner och en chans att nå ut till finskspråkiga.

Folktingets ordförande Sandra Bergqvist (SFP) hoppas att de diskussioner som Folktinget arrangerar på Finlandsarenan ska ge ett bredare perspektiv på olika samhälleliga frågor, bland annat om hur demokratin i Finland mår. Utmaningen är att synas i mängden bland hundratals andra programpunkter.

– Men vi finns där hela tiden och hoppas att folk ska sticka sig förbi och bekanta sig med oss. Jag hoppas också att finskspråkiga vågar komma fram och diskutera och märka att vi finlandssvenskar inte är så konstiga. Och så hoppas jag på bra väder.

Finlandsarenan har under de senaste åren vuxit till sig och det kostar en del att medverka. Bergqvist säger att mervärdet finns i att finnas på plats och synas.

– Alla satsningar kostar. För Folktinget är det också en möjlighet att nå ut till finskspråkiga. Den möjligheten är nu serverad på en silverbricka. Det är viktigt att påminna om att vi finlandssvenskar finns.

Den unga mediescenen

På torsdagen ger tankesmedjan Agenda ut sin rapport Unga och valet av nyhetsämnen på finska. I samband med utgivningen ordnas diskussionstillfället Media 2020 under Finlandsarenan.

Verksamhetsledaren Ted Urho berättar att diskussionen förs i tre delar; hur får man ut sitt budskap till unga, vilka etiska regler gäller för unga influerare och hur ser demokratisynvinkeln ut.

– Vilket ansvar har den femte statsmakten, alltså de unga som själva verkar inom media, komprimerar Urho diskussionsämnet.

Han säger att det kan vara nästan omöjligt för nybörjare inom mediebranschen, såsom Youtube-stjärnor och influerare på Instagram, att veta var gränserna går. Samtidigt är det viktigt att prata om det, eftersom de som använder sociala medier har en allt större makt.

– Ju snabbare vi inser att det här är det nya nyhetsmediet desto bättre.

Urho hoppas att diskussionen ska fungera som en seriös diskussionsöppnare om vem som har ansvar för det som skrivs på nätet.

– Agendas uppgift är att fungera som katalysator för samhällsdiskussioner. Vår verksamhet ska bidra till diskussioner och plattformer, och en viktig aspiration är att synas mer på finskt håll. Vi är ju en tvåspråkig tankesmedja.

Diskussionen Media 2020 arrangeras av tankesmedjan Agenda, kommunikationsbyrån Pohjoisranta-BCW och föreningen Suomen tubettajat.

"Samtalet är viktigast"

Schildts & Söderströms litterära chef Anna Friman gläder sig åt att Folktinget bjöd in förlaget till Finlandsarenan. Hon tror att det kan bli ett bra utbyte av tankar och idéer mellan besökarna och förlaget.

– Jag har förstått att det är rätt låg tröskel att komma fram och prata med folk under Finlandsarenan, så jag ser frame mot många intressanta diskussioner. Att prata om finlandssvensk litteratur är det vi är bra på.

Friman säger att det finns en viss okunskap om den finlandssvenska litteraturen bland den helfinska befolkningen. Hon är intresserad av att veta vad folk vet och tänker om den.

– Jag tror det är samtalet som är viktigast.

Schildts & Söderströms förlag finns i Folktingets tält på medborgartorget under onsdagen.

Politiker- och samhällsveckan i Björneborg ordnas i år för fjortonde gången.

Ordnas mellan den 15 och den 19 juli.

Under dagarna ordnas ett par hundra programpunkter som fokuserar på politik och samhälleliga frågor.

Förra sommarens Finlandsarena samlade 67 000 besökare.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning