Se video: Finlandsaktuella magikern Joe Labero längtar till Las Vegas

Hårt arbete med detaljer, fingerfärdighet och en häftig presentation. Det är ingredienserna till en lyckad illusion enligt Joe Labero och han vet vad han talar om. Efter 33 år i branschen och tusentals uppträdanden runt om i världen är han tillbaka i Norden.

– Det ska vara musik, action, showbiz. Att få med publiken gå så där wow, vad häftigt, va! säger Joe Labero.

Han försöker anpassa showen enligt publiken. I Asien ska allt vara stort, Norden är mera jordnära tycker han. Just nu uppträder han i Stockholm, i december är det dags för en turné i Svenskfinland.

– Nyligen var jag i Thailand i fyra månader och då hade vi 200 personer i produktionen. En jättestor show med dansare och ljus. Kontra A Magic World – den är väldigt liten. Det är en mera personlig show med en annan framtoning. Och det tycker jag är häftigt, att kunna variera. Så jag försöker tänka på vad det är publiken vill ha och hitta den dimensionen.

Den finska publiken skiljer sig inte från de andra nordiska länderna enligt honom.

– Frånsett språket så är kulturen den samma i Sverige, Norge, Finland och Danmark. Vi har samma tänk, samma mentalitet och vad vi tycker är bra och dåligt.

Potter är ambassadör

Han upprepar flera gånger att han vill göra högklassig underhållning och engagera sin publik. Sin inspiration hittar han genom att se på andra artister.

– Konserter, teater – jag gillar live entertainment. Om jag har en dag ledigt när jag är ute och reser frågar jag vad som går den kvällen. Och visst ser jag andra kollegor också.

Labero nämner amerikanska Criss Angel som en som ofta lyckas imponera på honom.

– Han har kört nu fem år av sitt tio års kontrakt på Luxor i Las Vegas. Han är otrolig, väldigt duktig på att bygga upp sin show. Han gjorde några coola grejer sist jag såg honom. Han är alltid överraskande men han har sådant stort team bakom sig också.

Det är också viktigt att få nya publiker. Labero kallar Harry Potter en fantastisk ambassadör.

– Den nya teaterpjäsen i London är slutsåld i 14 månader och det är jättebra för min bransch. Jag var i där för ett par veckor sedan. Jag fick den frågan, har du studerat på Hogwarts? Javisst. Det tycker jag är ganska häftigt, säger Labero och skrattar hjärtligt.

Jobbet är en livsstil

– Jag har varit mycket i Vegas men skulle vilja göra en show där igen. Jag känner att jag måste göra det, att det är dags.

Just nu bor hans familj i Singapore, det var kontraktet på Sentosa Casino som styrde dem dit. Nästa höst kanske de flyttar till Las Vegas.

– Singapore var en bra bas men nu är jag här och de är där och det är inte heller bra. Det blir aldrig riktigt bra.

Efter så många år i branschen är han fortfarande törstig efter nya upplevelser och shower.

– Det har blivit en livsstil, jag tror att många artister känner igen det.

Dessutom finns det fortfarande illusioner som han vill framföra.

– En svart häst och en vit häst och så trycker man ihop dem och får en zebra. Det skulle vara en perfekt grej, vi har bara pratat om det, det har inte blivit till ännu.

Kanske på Horse Show?

– Ja, jag tänkte på det när jag såg en reklam. Eller så skulle jag göra det i Dubai, eller för Abu Dhabi-shejkerna. Allt är möjligt, det är mitt signum. Allt går att göra, det är bara visioner och idéer. Magin är visuell, den är internationell och den fungerar i alla kulturer.

Född 1963 i Alvesta, Sverige, som Lars Bengt Roland Johansson.

Artistnamnet Joe Labero kommer från de första stavelserna i hans namn.

Började träna som tolvåring, vann juniormästerskap som sjuttonårig.

Stort genombrott på Berns i Stockholm 1991.

Har uppträtt bland annat i USA, Monaco, Australien, Singapore och Thailand.

Aktuell med turné i Svenskfinland. Uppträder i Mariehamn, Jakobstad, Vasa, Ekenäs, Borgå och Helsingfors i december. 

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning