Finlands unga kämpade bra mot Ryssland

Sauli Sinkkonen var genom hela turneringen en av Finlands bästa spelare med både goda avslut och ett bra servespel. Bild: Vesa Moilanen

Ryssland vann klart 3-0 över Finland då VM i volleyboll avslutades i Milano för finländsk del. Men det unga gardet i Finlands lag visade att volleybollens framtid är tryggad.

Finland förlorade som väntat också sin sista match i volleyboll-VM:s andra omgång mot Ryssland. Italien, Holland och Ryssland var alla för starka för ett Finland där ung entusiasm och rutin hos de äldre spelarna samsades.

Turneringens saldo blev en 13:e plats, en plats Finland delar med alla andra länder som slutade på jumboplats i fortsättningsserien. Det är några pinnhål sämre än nionde plats i VM för fyra år sedan i Polen, men trots det en god placering. Placeringen är viktig med tanke på rankingpoängen som avgör motståndarna i kommande kvalturneringar.

Chefstränaren Tuomas Sammelvuo anser att turneringen som helhet var helt okej.

– Klart att man funderar på vad som trots allt kunde ha gjorts bättre. Men som helhet är jag nöjd, säger han.

Ryssland blockade och anföll vassare än Finland, men det ryska försvaret hade problem speciellt med det finländska mittanfallet. Sauli Sinkkonen var en av Finlands bästa spelare turneringen igenom, men de unga spelarna som Samuli Kaislasalo och Niko Suihkonen gjorde ett bra jobb. Unge Niklas Breilin fick i sista VM-matchen sin chans som libero och klarade sig bra.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning