Finlands två nya nationalparker kan ligga i Sallantunturi och Evois

Finland ska få fler nationalparker. Bilden är tagen i Noux nationalpark i Esbo. Bild: SPT/NTB

Sallantunturi och Evois kan bli Finlands två nya nationalparker. När naturen utarmas behöver vi fler oaser av det här slaget, säger miljö- och klimatminister Krista Mikkonen.

Miljöministeriet har gjort en utredning utifrån flera förslag som kommit in om att grunda nya nationalparker. Nu fortsätter arbetet kring områden i Sallatunturi och Evois, informerar Miljöministeriet.

Om Sallatunturi börjar regeringen genast bereda en proposition som kan överlämnas till riksdagen nästa vår. Beträffande Evois ska man först bilda en regional arbetsgrupp.

Miljö– och klimatminister Krista Mikkonen säger att finländarna hittat till naturen med nyfunnen entusiasm i år. I början av året ökade antalet besökare i nationalparkerna med upp till 20 procent.

Nationalparkerna är finländarnas gemensamma friluftsområden, säger Mikkonen, men de ska också trygga och stärka naturens mångfald.

"När naturen utarmas behöver vi fler oaser av det här slaget. Därför är det fantastiskt att vi nu kan komma i gång med att inrätta nya nationalparker", säger Mikkonen i ministeriets pressmeddelande.

Dammar och myrar

Sallantunturi och Evoisområdet togs fram bland fem förslag.

Evois skogsområde i Egentliga Tavastland är med sin areal på cirka 8 000 hektar exceptionellt omfattande. På området finns åsar, många små sjöar och dammar, små myrar, strömmande vatten och kulturlandskap.

Sallantunturi, som ligger vid Finlands östra gräns, anses representera det bästa av de skogsklädda fjällens natur.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Black Friday 2020 – erbjudanden hos Preeco.fi

Mer läsning