Finlands tredje största informationsläcka – 130 000 användarnamn och lösenord i fel händer

Bild: Mostphotos

Kommunikationsverkets avdelning för cybersäkerhet slår larm om ett omfattande dataintrång i Nyföretagarcentralen i Helsingfors. Läckan har en gul varningstriangel, vilket betyder att användare genast ska vidta åtgärder.

Nyföretagarcentralen i Helsingfors har stängt den drabbade webbsidan liiketoimintasuunnitelma.com efter att ha råkat ut för en allvarlig informationsläcka. Förövarna har kommit åtminstone kommit åt 130 000 användarnamn och lösenord, men det kan också finnas affärsstrategiska detaljer i det läckta materialet.

Enligt Kommunikationsverket handlar det om Finlands tredje största informationsläcka. Nyföretagarcentralen har polisanmält intrånget och polisen utreder fallet som grovt bedrägeri.

De stulna lösenorden är inte i kryptografisk form, vilket innebär att brottslingarna genast kan börja använda dem. Kommunikationsverket vet inte vem som har kommit över uppgifterna eller om de finns ute på nätet, men sannolikheten är hög att de har spridits bland bedragare.

Alla som har varit användare på sidan för nyföretagare kan ha drabbats av dataintrånget. Verket uppmanar därför alla som har samma lösenord någon annanstans att omedelbart byta lösenord.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Närvårdare Pia Lemberg studerar vidare på läroavtal: ”Vård i livets slutskede ligger nära mitt hjärta”

Mer läsning