Finlands skogscentral: Stormen Aila kostar 15-20 miljoner euro

Markägaren kan lämna kvar enstaka kullfallna träd eftersom det är viktigt för den biologiska mångfalden, menar Finlands skogscentral. Bild: Jeanette Östman/SPT

Stormen Aila förstörde inga vidsträckta skogsområden. Värdet av det förstörda virket i hela landet är ändå 15-20 miljoner euro.

Stormen Aila förstörde inga vidsträckta områden med skog när den drog över landet förra veckan, skriver Finlands skogscentral i ett pressmeddelande.

De största skadorna uppstod i Vasa, i Karleby och vid kusten i Satakunta. Finlands skogscentral uppskattar att värdet av det förstörda virket på de områdena är 10-15 miljoner euro. Värdet av det förstörda virket i hela landet är 15-20 miljoner euro.

Vasa var det enda stället på fastlandet där stormstyrka uppmättes. Meteorologiska institutet mätte en vindhastighet på 26,8 meter i sekunden på Vasa flygplats.

Stormen varade ovanligt länge. Hårda vindbyar blåste i 10-20 timmar på västkusten och i 5-10 timmar i östra Finland.

Om det finns över tio kubikmeter stormskadad gran per hektar eller över tjugo kubikmeter stormskadad tall per hektar, måste ägaren enligt skogsskadelagen se till att den del som överstiger dessa gränser transporteras från skogen, skriver Finlands skogscentral.

Arbetet med att få bort de stormskadade träden från skogen ska skötas av proffs, menar de. Skogsägaren kan kontakta den lokala skogsvårdsföreningen, en skogstjänstföretagare eller ett skogsbolag för fortsatta åtgärder.

Markägaren kan lämna kvar enstaka kullfallna träd eftersom de så småningom utvecklas till död ved som är viktig för den biologiska mångfalden, enligt Finlands skogscentral.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Många vill välja ekologiskt – också hos frisören

Mer läsning